LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

MÉLYVÖLGY


A Mélyvölgy választóvonal  a Nagyavas és a Kisavas pincesorai között. A Mélyvölgytől jobbra (nyugatra) az Avasi református templom és temető képezi a nagyavasi pincesorok "kapuját", a mélyvölgytől balra az avas a Mindszent felé kanyarodik, a régi térképeken "Mindszent-Kisavas" néven jelzett terület, számzott pincesoraival.

Az Avason elsőként a XVI. században a Mélyvölgy pincéi alakultak ki.

A leírások közül figyelemre méltó az egri káptalan 1562-ben kiállított oklevele, amelyben bizonyítja, hogy Thamaszi (Tamási) Egri János Miskolc melletti négy darab szőlőjét, két darab szántó földjét és Miskolc város szőlőhegyén, a Szentgyörgy hegyen lévő három pincéjét eladta Máté Benedeknek és Máté Ambrusnak. Ez a három pince az Avas keleti kiszögellésén, a volt kilátótorony helyén álló egykori Szent György kápolnához felvezető völgyön, a mai nevén Mélyvölgyön volt.

Az Avasnak ezen a részén ma is legsűrűbben találjuk a pincéket.

 
Mélyvölgy út - Csáti sor -
Petőfi sor- Rácz sor
körséta
Körsétánkat a Mélyvölgy úton kezdve, a Palacsintaháznál jobbra indulunk.

A térképen jelölt körséta a Csáti sor, Petőfi sor, Rácz sor, Sziget sor pincéin megy végig, amelyek a Mélyvölgy déli fekvésű pincéi, de nyugati végük már átnyúlik a Nagyavas pincesorai irányába.


Érintjük az avasi református temetőt, templomot, Bortanyát, megállunk az avasi kilátóhoz vezető sétány alján, lenézünk a Mélyvölgyre és a városra.

A térképet a valós utcanevek és házszámok miatt korrigálni kellett, a séta iránya és a fotók nyíllal és pontokkal jelölve. Érdekesség, hogy még egy 10 m-es szakaszon sehol nem szereplő utcanév is van: Szigetsor.

Sajnos sok helyen vérzik a pincesor, a vasat,  fát gyűjtő, pincéket rendszeresen kirabló, visszatérő kissebség miatt sok pince magára van hagyva, tulajdonosuk bele fáradt a szélmalomharcba.
MÉLYVÖLGY
CSABAI   és   ZSOLCAI sor


 
A Mélyvölgy út tetején az "Y" elágazásban ( a Palacsintaháznál) balra tartva, már a Csabai soron sétálunk.  Pontosabban, pár méter múlva a pincesor jobb oldala Csabai sor, bal oldala Zsolcai sor. És mivel őseink össze-vissza furkálták az Avast,  van úgy hogy a bal oldali pincék némelyike a jobb oldali pincesor alá kanyarodik át.  Ennek megfelelően a borházak  itt-ott meg is szakítják a volt Zsolcai sort, ami ma már 3 darabból áll. Azután, amikor a jobb oldalon elfogynak a Csabai sor házai, onnantól már csak bal oldalon vannak pincék, tehát innen kezdve ugyanaz a pincesor már Zsolcai sor. Van is keresgélés amikor a vízórákat jönnek leolvasni...

Akkor induljunk fölfelé:  az út jobb oldala a Csabai sor:


Az út bal oldala a Zsolcai sor:

MÉLYVÖLGY
ARNÓTI sor


A Csabai soron nagyjából 100 hosszúlépést (legyünk stílusosak)  felfelé haladva, bal oldalon -pincesori mértékkel mérve - egy "főtér" jellegű útelágazás van, ahol bal oldalon a Zsolcai sor második szakaszára juthatunk be. Itt balra, a Zsolcai sor fölött látható az Arnóti sor.


Az Arnóti sorra autóval itt lehet feljutni, ( vagy a Földes Ferenc utcáról). 
Később még gyalagos lépcsősorok is vannak.

MÉLYVÖLY
 GYŐRI  sor

A  Mélyvölgyön (Csabai soron) fölfelé sétálva, a Csabai sorról egyetlen pincesor ágazik fel jobbra, a Mélyvölgy napsütötte oldalára. Ez a Győri sor. 

Erről a pincesorról gyönyörű kilátás esik a Mélyvölgy árnyékos, szemben lévő oldalán húzodó Arnóti és Zsolcai sorra, miközben közvetlenül lábunk alatt a Csabai sor borházainak tetejét látjuk. Távolabb a Mindszenti templom csúcsai tűnnek elő a lomkoronák között.


A pincesor keskeny gyalogút, autóval nem járható.

A Győri sor vége egy lépcsősor, mely levezet az első körtúra útvonalára, a Szigetsorra, illetve, inne a Rácz-soron át el lehet sétálni a Nagyavas pincesorai felé.
Következő menüpontunk a Kisavasi pincesorok, melyek Mélyvölgy felé átnyúló részei innen a Győri sorról már láthatók a fotó bal felső sarkában.

A KISAVAS  pincesoraira ide kattintva is eljuthatsz.ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete