LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Tasnádi György tagtársunk küldte, ill. hívta fel a figyelmet arra hogy

Bihari Sándor (Kisgyőr, 1932. augusztus 17. – 2011. január 27.) magyar költő is az Avas lábánál élt és dolgozott.

 

A KLTE magyar szakán 1955-ben végzett. A miskolci TIT-nél, majd a Városi Könyvtárban dolgozott, 1956 után elítélték, internálták.

1964-1975 között a Magyar Televízió szerkesztője, portréfilmeket készített Nagy Lászlóról, Juhász Ferencről Déry Tiborról. 1976-1991 között az Új Írás versrovatának vezetője. 1966-ban József Attila-díjat, 1994-ben Salvatore Quasimodo-, 1995-ben Szabó Lőrinc-díjat kapott. 1996-ban a Tekintet c. folyóirat díjazta.

 

Részlet az "Avasi Műhely" c. írásából:  (Egymást diktáló versek c. kötetéből)

Régi újságokból  olvasom még régebbi  hírként, hogy az Avason  az ember sok ezeréves, jégkorszaki műhelyére bukkantak. Döbbenettel és örömmel tölt el a régi hír,mert kicsi mosollyal a szívem körül, emlékszem, hogy az én „költői műhelyem” is az Avas alól eredeztethető, a Papszer utcából egy cselédszobából, ahol diákkori első verseimet próbálgattam és vittem tanáraimnak a gimnáziumba. Arra mindenképpen büszke vagyok, hogy emberi ilyen vagy olyan műhelyeket mindig nagyon közel éreztem magamhoz, az egész életemhez és most játékosan arra gondolok, hogy talán a hely szelleme már indulásomkor velem lehetett. És  nincsen más kérésem az élettől most sem, mint hogy így legyen.

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete