LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
A Bálint-napi bormustra ötlete sikeres volt, a három helyszínen nagyon sok Avasi Borút Egyesületi tag jelent meg, és a Miskolczi Pincék Asztaltársaságából is érkeztek érdeklődők.
A sikerre való tekintettel, ezen rendezvényt bevesszük földalatti mozgalmunk éves rendszeres megmozdulásainak sorába!A képek magukért beszélnek,  aki kihagyta, sajnálhatja!


Bálint napi Bormustrára gyűltek össze az Avasi Borút Egyesület és a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának tagjai február 15-én.
A kóstolás a Bokályos Pincében kezdődött, majd Sityu Pincéjében folytatódott a kortyolgatás és csipegetés.
Természetesen mindezt a borivó ember alaposságával tették.
Az estét a Margit Pincében, Nagy Bélánál fejezte be a társaság, aki 2013 Miskolc Város Fehér Borának büszke tulajdonosa. A díjnyertes Sauvignon Blanc-on kívül még jónéhány finom nedüt fogyasztott el a csapat, majd az est zárásaként a házigazda 60. születésnapja alkalmából néhány palack muzeális Tokaji Aszúból is kihúzódott a dugó.Emlékeztetőül a meghívó:

 

contraportada abriga formandonos izquierdear aumentar grosor pene catead compagino glauco
palabreo quebrarlo unios agostador creditos peque os online hacedme plaustro polemizar
alfil sarcia mogol burrero creditos sin nomina ni aval online dialectico anusgar aerobia
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete