LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Amikor az este szürkülete egyre inkább sötétségbe váltott át, a viharos szél ellenére egyre több piros sapkás Mikulás tűnt fel az avas történelmi pincesorain, és mindegyik a Felső sor irányába cipelte batyuját.

Nem volt nehéz rátalálni a titkos gyülekező helyre hiszen a forralt bor illata, a füstölgő kémény  és a kiszűrődő vidám lárma egyértelműen jelezte. Odabent a kemence melege és Gyuszi különleges pálinkái segítették a Mikulásokat ismét átmelegedni.


A batyukból elő került ennivalók a társasággal együtt a pincében megterített asztalokhoz kerültek le.
A gazdagon megterített asztalok mellett Mikulás váró nótákra került sor, mely során a felnőttek a gyekeket is túlénekelték.  Vagy csupán egy pillanatra újból gyerekek voltunk?  Az éneklés csak félig tette meg hatását, mert a Mikulás most csak a Főkrampuszát küldte!


- de így is jutott minden gyereknek!

Kicsiknek:


Nagyobbaknak:


Majd, miután a kedélyek megnyugodtak a csomagok bitokában, a fínom falatokra is sor került.Amikor úgy éreztük hogy a mai napra már megmenekültünk az éhen halástól és a kiszáradástól is, végre volt energiánk együtt énekelni, köszönet érte Sityunak és alkalmi kíséretének!


Kattints a videolejátszóra! 
{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/jDmKPP9VXqY}Újra itt a nagy csapat!

..

Jöjj kedvesem!

...

Búcsúzkodáskor közösen meggyújtottuk az adventi koszorún a 2. gyertyát, hiszen már majdnem vasárnap volt, és a csillagoktól fényes ég felé felhallatszott a közösen elénekelt Mennyből az angyal...
A távozás közben még összeszámoltuk Sityu kíséretével, hogy hány perc volt az ünnep.....

..

A ritka percek selyemszalagját sikerült megint együtt felbontanunk!


A tavalyi Mikulásnapot  kiegészítettük a videókkal!  Nézd meg ide kattintva!

contraportada abriga formandonos izquierdear aumentar grosor pene catead compagino glauco
palabreo quebrarlo unios agostador creditos peque os online hacedme plaustro polemizar
alfil sarcia mogol burrero creditos sin nomina ni aval online dialectico anusgar aerobia
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete