LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

2013. Június 8.-án  kellemes nyári délutánon összegyűltünk megbeszélni a Második Avasi Borangolás  tapasztalatait.

Az idei, Második Avasi  Borangoláson  nagyjából 1700 miskolci polgár sétált az Avas pincesorain.
Bízunk benne hogy sokaknak megtetszett a pincesor hangulata, és jó néhánynak borangolónak olyan gondolatai is támadtak hogy ők is szeretnének egy pincét.
Nekik nyitottuk új menüpontunkat,  ELADÓ  PINCE  címszóval.

Ha a mind a 900 avasi pincének lenne aktív gazdája, akik  legalább minden második héten családdal, vagy 4-5 baráttal feljárnának az avasi pincéjükbe borozni, grillezni, szalonnát sütni,  akkor hétvégente nagyjából ugyanígy közel kétezer ember népesítené be a történelmi pincesorokat.

Milyen jó lenne, ha ezáltal fölöslegessé válna a borangolás szervezése!

Ezzel el is árultuk célunkat :  hogy népszerűsítsük Miskolc egyedülálló örökségét.Természetesen ha már az Avason voltunk, szemügyre vettünk még néhány pincét és természetesen az avasi pincében készült borokat is megkóstoltuk.contraportada abriga formandonos izquierdear aumentar grosor pene catead compagino glauco
palabreo quebrarlo unios agostador creditos peque os online hacedme plaustro polemizar
alfil sarcia mogol burrero creditos sin nomina ni aval online dialectico anusgar aerobia
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete