LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

A mai napon a BOON-on egy cikk jelent meg a Nagyavas pincesorairól.

ezen a linken elérhető:

http://www.boon.hu/ahol-nem-lehet-hatradolni/2129126

Hogy el ne vesszen , kimásoltuk ide honlapra is:

Miskolc
Egy hétköznapi délelőtt a miskolci Nagyavason:
 
helyszíni riportunk a hegyről.

 

Ködben úszik a belváros, ám az Avasra felkapaszkodva süt a nap. Lombszőnyegen, csodás díszletek közepette állunk a kilátó mellett. Csak a szirénák zaja szűrődik fel a hegyre a város alól. “Dienes Zsuzsanna a legszebb szemű lány.” – üzeni B.G. a Bortanya pihenőjénél a falra. Odébb elkeseredett papírlapon keresik az öt hónapos Liza kutyust. Lejjebb ereszkedünk, a Nagyavas Lajos sorra. Összepingált, romjaiban is bájos borházak. Van, amelyik eladó. Van, amelyik évek óta. Amelyik láthatóan árva, azt már itt-ott szétkapták.

 

Néhány méter és már a Latabár soron vagyunk. Príma épület a sarkon. Ezen az úton van a jó öreg Kossuth prés is. Húúú, fellégezünk, szerencsére még van. Hirdetőtábla kürtöli világgá, de legalábbis Miskolcnak, hogy itt bizony az egyik pince borkóstolást, borvacsorát, sőt céges rendezvényeket is vállal. A Felső sor felé vesszük az irányt, és balra azonnal egy széthordott, kifosztott pincére lelünk. Most ugyan üres, de hajléktalanok tanyája lehet a hely. Még odébb csinos kis sárga épület. A portának rég nem lehet kerítése, a kis ház ablaka nyitva. Még kandalló is van benne. Kár ezért is…

 

“Móra Ferenc pihenőhely“. Nem tudni kik szusszannak itt egyet, netán kettőt, de elfáradhattak a legutóbbi sétálók, hiszen törött borospoharak színesítik a környéket. Még mindig a Felsősor, de sehol senki, ezért lefelé, a temető felé vesszük az irányt. Egy lebontott tetejű ház mellett vezet utunk. Furcsa a kép, ahogy az ablakán át a kilátót látjuk. “Nem, nem itt lakom!” – mondja percekkel később egy ötven körüli férfi. “Egy ismerősömhöz jövök, aki beteg.” Aztán kifejti, hogy semmit nem csinálnak évek óta a Nagyavason, mert rossz az út és rossz a közbiztonság. “Ha adnának is kis házat, persze.” – vallja be arra a kérdésre, hogy mindezek ellenére lakna-e itt.

 

Kerékpárút és üdítő

Átmegyünk – ha van olyan – a világ egyik legszebb sírkertjén, a kerítésen túl a bizonytalan novemberi fényekben vakít a macskakő. “Az Avason lakom, de amikor csak tehetem mindig gyalog megyek a kilátótól a belvárosi iskolámba.” – feleli érdeklődésünkre egy középiskolás srác, Orosz Alfréd. “Sötétedés után talán nem mindig vállalom be – mert apámék is paráznak emiatt – , de amúgy nem rosszabb a környék, mint mondjuk a Győri kapu, vagy akár a belváros.” – mutat akaratlanul az éppen elcsilingelő villamos felé. “A kerékpárutat biztos átvezettem volna a hegyen!” – árulja el azután felvetjük: mit csinálna itt, ha tehetné? “A kis pincéknél meglehetne állni egy üdítőre, meg hasonlók. Szerintem jó hely ez!”

 

Visszafelé tartunk a kilátó felé. Jobbra, balra padok. Van amelyiknek a háttámlája, van amelyiknek az ülőlapja hiányzik. Olyan mint a Nagyavas: ha le is ülnél, nem lehet hátradőlni.

Közben felszáll a köd, csak a szirénák zaja hallatszik a hegytetőn.

 

JLI  ( BOON.hu)

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete