LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
2015. December 5.-én alkonyatkor az Avasi Borút Egyesület apraja-nagyja ismét minden irányból a Zsoldos-pince felé igyekezett az Avas pincesorain.

Hogy könnyebben oda találjunk, nem csak Miskolc emblematikus építményének, a kilátónak a fényei jelezték a helyszínt, de egy óriási méretű mikulás sapka is ki volt akasztva a borház udvara fölé.A borház vaskos vasajtaja ellenére vidám hangok szűrődtek ki már az udvarra is, odebent pedig a házigazda rögtön féldecis "melegítő"-vel fogadta az érkező vendégeket. A pincelépcsőn egyre több apróság rohangált fel-le izgatottan várva a Mikulás érkezését.

Szerencsére nem kellett sokat várni, mire mindenki helyet foglalt a pincében a boroshordók között megterített asztaloknál, érkezett is a Mikulás előörse, a Krampusz és a Rénszarva
s.
Megénekeltették a gyerekeket, hogy a dalok kiszűrődő hangjai ide csalogassák a Mikulást - eredménnyel!

Meg is érkezett!


Idén hó hiányában traktoron jött, elmondása szerint.

Megelepetés-vendéget is hozott magával a földgolyóbis másik, déli sarkáról - egy pingvint!
Szegény csak egyedül érkezett, a vendégszereplői, a hat tyúk valahol elmaradtak. Így kénytelen volt gyerekeket felkérni arra, hogy Csajkovszkij  "hat tyúk dalát" eltáncolhassa, természetesen akadtak rá jelentkező apróságok.Majd a Krampusz kiosztotta a Rénszarvas hátizsákjából a csomagokat a gyerekeknek,A felnőtt gyerekek pedig a Pingvintől kaptak egy-egy mikulásos bögrét.
Az ajándék-osztás nagy izgalmai után a kedélyek megnyugodtak és az új borok kóstolása és a gazdagon terített asztal étkeinek fogyasztása is elkezdődött.Később előkerült egy gitár is,  melyen Sityu, - aki a Mikulás hangját megtévesztően tudta utánozni - legkedveltebb nótáinkat eljátszotta.(video)

..

..

Végül az udvaron karácsonyi nótára meggyújtottuk az adventi koszorú gyertyáját,
melyről meghallgattunk egy szép verset is.


..
Közben le-le néztünk a városra - melynek fényei a koszorú mögött is látszanak -

és ki-ki próbálta megkeresni a helyet, ahol lakik.

Ahonnan hétköznaponként  fel-fel néz ide az Avasra,

és büszkén mondja:    ott az én Pincém.

..

Hát,  ilyen az amikor a barátoknak ideje is van,

nem csak órája.
 

Emlékeztetőül a meghívó:          MEGHÍVÓ 

 

Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !

 

Szeretettel meghívunk az Avasi Borút Egyesület által

 

2015. december 5. napján 16.00 órától,

 

a Nagyavas Felső során a Zsoldos pincében

megrendezésre kerülő

 

Mikulás estre.

 

Bízunk abban, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megtisztelitek jelenlétetekkel a Lappföldről érkező Mikulást, aki ezúttal déli vendégművészt is hoz magával.

Programunk családias mint mindig, és első felében gyermekközpontú.

Ezért kérünk, hogy december 1 –ig szíveskedj a főkrampusznak telefonon vagy e-mail-ben visszajelezni, hogy kedves családod részt vesz-e az ünnepen, és hány gyermekre, unokára számíthatunk tőletek.

 

Nagy örömöt szerezne a Mikulásnak, ha a gyermekek - vagy esetleg kedves szüleik, nagyszüleik – egy kis köszöntővel, dallal, verssel ünnepelnék érkezését.

 Program:
 

16.00-tól Gyülekező a Zsoldos pincében ( Nagy-Avas, Felső sor ),

 kb.16.30-tól a Mikulás érkezése, műsor, puttonyürítés, evés – ivás, mulatozás
 

Az est hátralévő, felnőttközpontú forgatagában szívesen kóstoljuk az ünneplő közönség új- és óborait, pálinkáit, süteményeit, egyszerű, de laktató borkorcsolyáit.

A Mikulás váráshoz kívánunk jó étkeket, jó pálinkákat és borokat, meg persze kicsattanó jó kedvet, és szép, ónos eső mentes téli időt !

A Házigazdák,

Az Avasi Borút Egyesület vezetősége,

És a Főkrampusz

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete