LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

MÁJUS 16.  - Tanulmányút
:Kisgéres

 Az akác illata - nyitott pincék napja 2015.

Reggel negyed 8-kor gyülekeztünk az Avasi harangtorony alatti, a városháztéri parkolóban. Néhányak által kínálásra hozott, különböző gyümölcsök lepárolt lényegét kóstolgatva sikerült bátorságot merítenünk a hosszú úthoz. Ez jól jött a hangszálak tisztításához is, hiszen alig indultunk el, az Agyagbanda máris rázendített, így már a dal szerint a hordó tetején ülve hagytuk el Miskolcot.


Útközben Dr. Viga Gyula, Kisgéres díszpolgára, egyetemi docens - aki velünk jött a nyitott pincék napjára - tartott részünkre részletes ismertetőt, melyen  Szerencstől a Bodrogközig , Kisgéresig ismerhettük meg történelmünket, városaink múltját és jelenét.

Bodrogszentesen a templomnál egy rövid megállót is tartottunk, ahol a környékről és a temetőről is meghallgattunk néhány szót.

Néha képtelen vagyok felfogni dolgokat. Ha itt mindenki Magyar akkor miért nem otthon vagyunk? De mindezt feledtette az a vidám forgatag, amiben ezt követően Kisgéresen részünk volt.  A magunkkal hozott Agyagbanda olyan talp alá valót nyomott, hogy anyanyelvétől függetlenül mindenki hozzánk csapódott mulatni, táncolni.


Indulás és útközben:


Kisgéresre korán érkeztünk, így még volt idő szétnézni a tömeg előtt és néhány pincét a természet adta környezetében megörökíteni:


Néhány pincefotó még tömeg nélkül:

A kisképek vetítése automatikus, ha rákattintasz nagyobb méretben is elindítható!


Sikerült lencsevégre kapni a vendéglátó pincegazdák csoportját is.

Köszönjük hogy együtt lehettünk!

És vendéglátóink pár szóban még üdvözöltek is bennünket:
Délben indult a fergeteges buli:
Az itt következő videókat HD minőségben teljes képernyőn is megnézheted.
 
  Kattints a FOGASKERÉKRE,
 
  Kattints a legfelső 1080p HD  minőségre,
 
  És ha a fogaskerék forog, át fog váltani a HD  minőségre.
  Innen kezdve a jobb alsó sarokban lévő kockára kattints és átvált teljes képernyőre.


  Persze sávszélesség is kell hozzá.

..

A szereplésre igyekvő Asszonykórus is leragadt nálunk néhány nótára:

......................

Itt, a nagyjából 15. pince ( illetve kóstolás) után már nemzetközi tánccsoporttá alakultunk...

.............
..
..
..
..

..
Küldj te is fotókat vagy linkeket!
címünk:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Emlékeztetőül a korábbi előzetes cikk és meghívó:

A lenti programismertetőre kattintva

KISGÉRES honlapját nézheted meg!

 
ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete