LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

( A képre kattintva nagy méretben is megnézhető )

Már korán reggel hozzá láttak a főzést bevállaló tagok - de főleg Csöpiék, akiknél a mai nap első rendezvénye, a pinceszentelés volt. Rotyogott a bogrács, az asztalon kora reggeltől csipegetni valók voltak.

A poharak sem maradtak szárazon....


Majd dél körül komolyabb létszám kezdett gyülekezni:

Nagy volt ám a sürgés-forgás!


 

Végül a helyszínhez illően a pinecsorok alján őrködő Avasi Református Templom tiszteletese, Hangó István áldotta meg a pincét és annak új gazdáit.

A szomszédok és barátok köszöntése sem maradt el, melynek fénypontját Csilla verse jelentette:

A délelőtti fotókat itt láthatod. A kisképek vetítése automatikus, rákattintva nagy méretben is elindítható.A pinceszentelést követően felkerekedtünk és indultunk a korlátavató helyszínére:


Érkezés  a korlátavató helyszínére:

 


A korlátavatón és az azt követő pincelátogatásokon készült fotók:
( - a kisképekre kattintva nagyobb méretben is megnézhetők) :A korlátavatón Báthory Csongor, az Avasi Borút Egyesület elnöke köszöntötte a tagságot és az avatóra meghívott vendégeket.

Miután az ünnepi beszédek elhangzottak Demeter Ervintől kormánymegbízottól és Pfliegler Péter alpolgármestertől, Hangó István tiszteletes megáldotta az új korlátot.

Ezt követően  a Miskolczi Pincék Asztaltársasága és az Avasi Borút Egyesület dalárdája szórakoztatta magát (és reméljük a közönséget is) a század elejéről megmentett boros nótákkal. 

A híres miskolci bujdosó pohárról szóló nóta most sem vesztette aktualitását: a vendégek reklamáltak is a dalárda végén, hogy poharuk elbujdosott és mindezt száraz torokkal kellett végig hallgatniuk.

 

xx


A hivatalos program befejezését követően egy pohár bor mellett baráti beszélgetések kezdődtek, majd pincelátogatások következtek.

zz

Még hogy nincs nyüzsgés a pincékben ?cc


Ennyi program és innivaló után természetes hogy meleg étel is kell a gyomorba. Két pince-udvaron is volt terülj-terülj-asztalkám. A bogrács körül nagy volt a forgalom!


vv
Csöpiéknél, a frissen felszentelt pincében és borházban is fel volt terítve.
Itt késő estig folyt a dalolás Sityu gitár-kíséretével.

 
Itt bizony  "utcára nyílik a kocsma ajtó"  - úgy hogy vigalmi negyeddé vált a Nagyavas felső sor:


Késő esti pálinka-himnusz:


Gondolkozzunk el Voltaire (1723) megjegyzésén:

 

"A legtöbb ember nem elég okos,

vagy nem elég buta ahhoz,

hogy boldog legyen."

 

Én bármelyik "szélső értéket" felvállalom - én boldog és vidám voltam ezen a napon is.

 

 

Emlékeztetőül a meghívó:


 

 

contraportada abriga formandonos izquierdear aumentar grosor pene catead compagino glauco
palabreo quebrarlo unios agostador creditos peque os online hacedme plaustro polemizar
alfil sarcia mogol burrero creditos sin nomina ni aval online dialectico anusgar aerobia
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete