LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Avasi Inyencségek :

Bor- és főzőverseny
 

2014. május 30.

 

Jól fohászkodtak az Avasi Borút Egyesület tagjai az „Időjárásfelelőshöz” : a verseny napján derűs, éppen szabadtéri rendezvényhez való idő köszöntött ránk, és - az esti néhány csöppet nem számítva - megúsztuk az esőt.

Az időjáráshoz hasonló derűs hangulatban álltak neki a versenyzők – 8 pince nevezett – a főzésnek, és a szakértő zsűri a borok – 36 nedű mérettette meg magát – értékelésének.

Ebben az évben nem tartottunk megnyitó ünnepséget – ami nagyon megfelelt a versenyzőknek, hiszen nem kellett félbehagyniuk áldásos ténykedésüket a bográcsok körül - , hanem az esti eredményhirdetésre és záróbulira – amely az idén a Bokályos Pincében került megrendezésre - tartalékoltuk az emelkedett hangulatot.

Ami nagyon jól sikerült – mind a tartalékolás, mind a buli – hiszen a nem túl „lájtos” ételeket csak erős zsíroldó itókákkal lehetett megemészteni. Így aztán nem csak a hangulat, hanem a véralkohol szint is emelkedett volt.


A kis képek vetítése automatikus,  rákattintva nagyobb méretben is elindítható a vetítés!


A főző- és borverseny résztvevői Bronz, Ezüst, Arany, és Nagyarany fokozatú oklevél elismerésben részesültek. Az összetett verseny – melyen a nevező pincék legjobb bora és legjobb étele vett részt – szoros eredményt hozott :

 III. helyezést ért el a Sityu Pince, Árvai István (Sityu) és csapata,

II. helyezést ért el a Magdolna Pince , Mészáros András és csapata

és sok év kitartó munkájának – no meg az ételek között kimagasló káposztás, füstölt húsos paszulynak köszönhetően –

 I. helyezést ért el, és egy évre elnyerte a Vándorserleget

a Bacchus Pince, Bencsik Béla és csapata.

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek, és minden versenyzőnek !

A nagy hahotákkal tarkított eredményhirdetés után előkerültek a Sityu Band zeneszerszámai, ami rögtön éneklésre ingerelte az úri közönséget.


Az alkonyattal pedig előkerült a vetítő is, és megtekintettük az Egyesület elmúlt 5 évéről készült fotóösszeállítást, ami osztatlanul nagy sikert aratott. Hiába na, mindenki szeret nosztalgiázni, és viszontlátni magát néhány évvel fiatalabban.

Rákattintva nagy méretben is elindítható!

Közben azért pengett a gitár és szólt a nóta is, a mulatságnak csak a késő este, és a zenekar távozása vetett véget.

 

Minden tagunknak, a közreműködő zsűritagoknak, és a zenész barátoknak köszönjük a részvételt, jövőre a Bacchus Pince lesz a házigazda, amire I. Bencsik Béla barátunk nagy boldogságában azonnal önként jelentkezett.

Bor- és Főzőverseny
a Nagy-Avas pincesorain!

Az este folyamán az Avasi Borút Egyesület régebbi eseményeinek fotói is vetítésre kerültek:
A meghívó olvasásához kattints rá!

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete