LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Borangolás az Avason – “Ilyen is csak Miskolcon van!”

Ádám, Gergő, Máté és Balika egy legénybúcsúra tértek be az egyik nyitott pincébe 
 
Miskolc – Az Észak-Magyarország munkatársa is Borangolt szombaton a történelmi Avason. Helyszíni riportunk.
 

 

 

A Papszer utcai Palóczy Emlékműnél döntök, mint kiindulási pont. A belváros karnyújtásnyira, a másik két borinduló pontot (Palacsintaház, Avasi Cellárium) pedig akár útba is ejthetem. Munka nap van, de nem vagyok egyedül a III. Avasi Borangoláson. Egyre-másra jönnek fiatalok, idősebbek, családok és nyugdíjasok. Van, aki már végzett, fel is adja: nehezen veszi a lépcsőt, a pad mellett pihen meg miközben Buri Jenő és Szirmai Zoltán muzsikál. Az Avas lankáin végighullámzik az is, hogy “Meseautóban színezüst erdők során, Repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán, Repülünk a mesék kocsiján.” A térképre pillantok a biztonság kedvéért, és a Csáti soron át a Zsolcai sor felé fordulok.

Józsa Beáta a barátaival beszélget az egyik pince előtt. A Dunántúlról, Mányról származik mint mondja, de már Miskolcon él több mint 5 éve. Ő jött. A kivételek közé tartozik. Az iskola, és a szerelem hozta ide. Itt maradt.

- A bort nagyon szeretjük, különösen a hegyaljai borokat, de kedveljük a Borangolást, a Kisavast – sorolja. – A párom itt nőtt fel ezen a környéken, itt is született, neki is fontos ez a hely. Ez a program segít a helyen, meg is érdemli a környék! Hihetetlenül magával ragadó hangulata van a Kisavasnak, viszont azt hiszem, hogy jobban be lehetne vonni a helyieket az eseménybe. De így is szeretjük!

Kár a munkanapért

Gromóczki Gabriella tolcsvai lány, egyenes a Zemplénből.

- Nekem ez az első Borangoláson! – jelenti ki. – Szerettem volna megismerni a Kisavas történetét, az itteni borászkodást. Voltam már erre sétálgatni korábban, de most több pincét is meg fogunk nézni.

Még hallom a kitűnő Számadó zenekart, amikor nem sokkal odébb a Bacsó Pincénél időzök. Utánozhatatlan a panoráma.

- Ez a második Borangolásunk! Idén is felkértek a szervezők, és örömmel vállaltuk azt, hogy részt vegyünk az eseményen – ezt már Bacsó Gábor, a Bacsó Pince tulajdonosának fia mondja. – Kicsit viszont sajnáljuk, hogy az idén munkanapra esett az esemény. A tavalyiból kiindulva egyébként most is szépszámú látogatóra számítunk, míg összességében úgy érzem, hogy folyamatában, évről évre fog ez az esemény fejlődni. Úgy nőheti ki magát mint egykor a Kocsonyafesztivál. Jó időben van, hiszen ez a kora nyári, késő tavaszi időpont is príma. Kell még egy pár év, de jó úton haladunk!

Gábor elárulja, hogy picit több segítség kellene a város részéről mindehhez. Nem kizárólag az eseményhez, hanem a városrészhez, a történelmi Avas rendbetételéhez.

- Amit látsz, azt mind a pincetulajdonosok érték el! A két kezükkel fejlesztik, építik a környéket, de ez még nem elég. Kevés a támogatásunk a mindenkori a városvezetéstől – vonja meg a mérleget.

A pincéjüket egyébként egy évtizede vásárolták. Most is sok eladó van: az egykori Fekete Bika például 1.080.0000 forintért kelleti magát. Az árakat szerinte sok minden befolyásolja: van-e rajta borház, száraz-e, több ágú-e a pincéje, van-e benne közmű? Van – mint a volt Bika – 10 millió feletti összegért és fellelhető 800 ezer forintért is. “Változó” – mondja, miközben vendégek érkeznek hozzá. Nekik saját nedűvel is tudnak kedveskedni, valamint az etyeki Debreceni Pincészet boraiból is kortyolhatnak a betérők.

- Talán a rendezvénynek jövőre nagyobb propagandát kellene még adni, de meg van a bája az események. Nem titok: több új vendéget szeretnénk látni a visszajárók mellett – mondja búcsúzóul, miközben belenéz a bográcsba és visszasiet a borházba.

 

Legénybúcsú a hegyen

Ildikóval már a tarcali Pataky Borporta képviseletében futunk össze a Koleszár pincészetnél. Először van Borangolni a Kisavason. Nagyon tetszik neki. Ő is a szombati munkanapot, mint rossz tényt emeli ki elsőként, de…

- Semmi probléma, jönnek az emberek és estére biztos még többen leszünk – jelenti ki. – Mi megmutatjuk a borszeretőknek, hogy milyen jó Tokaj-Hegyaljai borokat lehet inni, akár itt, a Kisavason.

A magyar borkultúra szerinte sokat fejlődött és a magyarok büszkék lehetnek minderre.

 

Valószínűleg így van ezzel Ádám, Gergő, Máté és Balika, akik legénybúcsúra tértek be az egyik nyitott pincébe. Ádám volt a csapat “száraz embere”, lévén, hogy a vasárnapi bánkúti félmaratonra készült.

- De támogatom őket! – néz körbe a csapaton mosolyogva. – Rendszeres borfogyasztó vagyok, tisztában vagyok az ital jótékony hatásaival is. Az utóbbi hetekben éppen a gyógyborokról tartottam előadást. Mindannyian miskolciak vagyunk, igaz Máté barátunk Angliában dolgozik, onnan tért most haza.

 

Sárkány Máté azt mondja, hogy a bátyja legénybúcsúja, pontosabban esküvője miatt van itthon néhány hétig.

- Egy embert elvesztünk… Közeledik a bátyó lagzija, igaz? – öleli át testvérét. – A rendezvény? Nagyon jó! Ezután megyünk lézerharcolni. Ez a terv, de készülünk vissza, ígérem. Na, ő a legény – mutat rá még egyszer az ünnepeltre.

- Óóóó, nagyon rendben van minden! – veszi át a szót Gergő. – Az első pincénél leragadtunk, aztán visszatértünk ide. Bevallom, én nem vagyok annyira boros, a töményeket jobban szeretem. Szép a hely, a Kisavason mindenki közvetlen.

Lefelé menet egyre több a borangoló. Talán nem is mindenki a bor miatt érkezik, hanem a Kisavas, szép idő, jó társaság hármas varázsa lehet a titok. A Palóczy Emlékműnél sorban állnak a népek a térképért.

“Ilyen is csak Miskolcon van!” – kacsint rám pohárral a kezében egy ismerős.

- Juhász-Léhi István -

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete