LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
Munka után - úgy ahogy a 30'-as évekbeli leírások is mondják, -  többen igyekeztek a Nagy-Avas középső sorra, hogy az estét barátok és bor társaságában töltve kiértékeljék a világ sorsát. Ez esetben egy kis munkára is sor került hiszen közgyűlést hirdetett az Avasi Borút Egyesület vezetősége.

No ettől  frissebb volt a meghívó, több mint 100 évvel fejlettebb technikával és papírmentes technológiával, interneten került kikürtölésre néhány kilobájt igénybevételével, de így mégis csak stílusosabb.... és így jobban passzolt volna a környezetbe is - a 100 éves miskolci főutca kinagyított fotójához.

Először az elnök, Báthori Csongor számolt be a 2013-as év sikeres eseményeiről
 - ( olvashatsz róluk a HÍREK ARCHÍVUMÁban is, ide kattintva) -
majd az idei tervezett rendezvényekről és a benyújtott pályázatról. Bízzunk benne hogy sikeres lesz!

Kisebb vita és szavazás útján eldöntésre került hogy az éves rendezvény, az Avasi Ínyencségek újra eredeti időpontjában , május utolsó hétvégéjén kerül majd megrendezésre. Lesz új program is augusztus végén, valami szüreti kavalkád, de ennek pontos nevét a Gyuszi birsalmája számomra már rózsaszín fátyolba burkolta.

Az eddigiekhez hasonlóan lesz Márton nap is, Miklulás is, Luca-Kúra is, és év végi boráldás is....  Ha valamit kifelejtettem volna, nézd meg a tavalyi rendezvények között, a HÍREK ARCHÍVUMA menüpontban, mert a Blauburger és a Kékfrankos után én is már csak onnan tudnám felsorolni.  No, hát ugyanazokat fogjuk ismét megtartani.
Köszönjük a helyszínt biztosító vendéglátóknak ( Bokályos pince gazdáinak ) a fűtött helységet, a sparhelten pirult kenyeret, a rákennivaló zsírban sült májat ... süteményt..   innivalót ..  és azoknak is akik batyujukban hozott sütikkel és innivalókkal kínálták a többieket.

  

ÚJDONSÁG és FONTOS:

Az április 26.-án szombaton tartandó BÉLA-JÁRÁS  időpont beosztása a következő:

13:00 -  Bencsik Béla pincéjében kezdünk.I. Béla)
14:00-   Bejci Béla pincéje, 
( II. Béla )
15:00-   Nagy Béla pincéje   (
III. Béla )
Aki  később érne ide, a fenti időpontokba az éppen aktuális pincénél csatlakozzon!

Ezután valahogy megpróbálunk átkelni borospohárral a kezünkben a város másik pincesorára, a Tetemvárra, ahol terveink szerint:

16:30-kor  Berta Béla (IV. Béla)  pincéjét fogjuk felkeresni,
Majd újabb megeröltető túrát követően majd csak eljutunk
18:00 körül  Tóth Béla  ( V. Béla ) Bábonyi Bérci pincéjének termeibe.


Sajnos az Árpád-házi uralkodók sorában V. Béla már nincs. Sőt, csupán egyetlen V. királyunk van, V. István, aki IV. Béla fia.   Ettől függetlenül,  a Miskolczi Pincék Asztaltársasága oszlopos tagjának,  V. Bélának a föld alatti lovagtermében fogjuk befejezni a napot.
...de az is megeshet hogy  királlyá koronázzuk....  És akkor nem kérdés tovább V. Béla léte.

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete