LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Régi számítógép tápegységét ne dobd ki!

A legrégibb típus is legalább 300 Wattos,

és ahogy az oldalán olvashatod:

+12V-os kivezetése 12 Amper terhelhetőségű!

A fenti fotón látható, hogy a

- kékkel aláhúzott   "GND - BLACK" azaz fekete színű kábel a "föld"  vagyis nulla kimenet,

- pirossal aláhúzott " +12V; 12A ; YELLOW"  azaz sárga kábel a +12V-os kimenet.

De, ha nem lenne rá semmi írva, a színjelölés akkor is mindig ugyanez, szabványosított.

Terhelhetősége pedig minden számítógép táp esetén kb. a táp teljesítményének 40-50%-a.

 

TENNIVALÓ:

1) Táp kiszerelése a régi számítógépből.

(Innen kezdve képességeidnek megfelelő megoldást válassz!)

 

2) A sok színes kábelből 1 db sárga és 1 db fekete kábelre van szükségünk.

- Kezdőknek: - a többi kábelt fogóval lenyisszantod, az azonos színűeket összefogva, egy szigetelőszalaggal leszigeteled, nehogy más színű kábelekkel összeérve zárlatot okozzanak.

- Hozzáértőbbeknek: - a tápot szétszeded és az alaplapról leforrasztod a fölösleges kábeleket. Marad  egy sárga és egy fekete.

 

3) A tápot egy fadobozba szereled - a pincén kívűl, a borházban - hogy párát, nedvességet ne kapjon. A dobozon fúrj szellőző furatokat, hogy a táp saját hűtő ventillátora friss levegőt keringtessen.

Csatlakozás a 230 V-hoz:  Az eredeti 220 V-os csatlakozóját meghagyva, földelt dugaljba dugható kivitelben. 

 

4)  Egyszerű kéteres kábellel rácsatlakozol a sárga-fekete drótvégekre (forrasztva, vagy "csokival") és végig húzod a kábelt a kívánt nyomvonalon ( borospince mennyezetén vagy oldalfalán)

 

5)  MR16  tipusú csatlakozóval ellátott 12V-os  LED lámpákat vásárolsz. 

( csatlakozójuk "tüske" alakú, és csak ezek kaphatók 12 V feszültségű kivitelben!)

Ezek lábait a kb. 1 cm hosszan megpucolt 2-eres sodrott rézkábelhez könnyen hozzá lehet forrasztani.

 

De ugyanígy LED szalagot is meg tudsz vele táplálni! 

Ez pl. kb. 5 watt/méter, tehát a 144 Watt-os táp legalább 28 méter LED szalag megtáplálására elegendő.

 

 MÁSIK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉG:

- Veszel 2 db fűthető autósülés-betétet (ez is 12 Voltról üzemel)  és rákötöd.

( ha jártál nálunk, a lányok a borkóstolón ilyenen ülnek - emlékszel?)

 

 

ELŐNYEI:

- A 12 V-os kimenet ugyanúgy galvanikusan le van választva a 220V-os hálózatról mint a biztonsági transzformátor, viszont ingyen van. (a kb 15 ezer ft-al szemben)

- a 12 Volt x  12 Amperes kimenetre ( 144 Watt) a nagyjából 3-5 Wattos LED-es égőkből akár 30 db-ot is rá lehet kötni.  Ezek a LED izzók általában 240-300 Lumen fényt adnak ( kb. 20-25 Wattos izzószálas égőnek felel meg)

- Akciósan akár 500-700 FT-os áron is hozzá jutsz, ( a "normális" 24V-os izzó kb. 300 ft)  viszont 10-szeres élettartammal és 1/10-nyi villamos energia költséggel számolhatsz a jövőben.

- az MR16 csatlakozós 12 Voltos ( DC - azaz egyenfeszültségű ) LED lámpák  bármilyen polaritással ráköthetők a vezetékre ( nem kell méricskélned műszerrel hogy a vezeték melyik ága a "+"  és melyik a "-"  feszültség.)

- a számítógép tápot túlterhelni nem tudod, ha túl sokat kötsz rá, lekapcsol vagy el se indul.

 

Továbbá:

Ha megnézed a táp fotóját, láthatod hogy van még:

 3,3 Voltos kimenet is, 20 Amperral, (narancs sárga) - ha lenne ilyen igény....  de nem tudok olyan világító eszközről aminek ez kellene,

és van még:

5 Voltos feszültség is 30 Amperrel, (Piros vezeték) - vannak LED szalagok amelyek 5 V-ról működnek, vagy éppen USB-aljzatot kötsz rá és akár 30 db mobiltelefon is tölthető róla!)

 

Jó Barkácsolást!

B.A.

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete