LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 


2014. november 15.-én szép napos reggelen gyülekeztünk az Avas alján, a háttérben az Avasi Borút Egyesület jelképe az óratorony.

A kellemes napsütés és meleg idő ellenére Csilla lélekmelegítője nélkül nem szálhattunk fel a buszra.

Edelénybe érkezve először a művelődési ház termében megtartottuk a Disputát, amin összefoglaltuk célunkat:

Élet kell az Avas pincesoraira,

valamint ennek eléréséhez szükséges lépéseket gyűjtöttük össze a hozzászólások alapján.

Ezt követően a gyakorlatban ismerkedtünk a helyi pincesor összefogásával, eredményeivel és a közösség építő erejével az Edelény melletti Császta szőlőhegyen, Virág Tamás vezetésével.

Mindezek előtt persze boros nótákkal köszöntöttük vendéglátónkat:


Mielőtt lementünk volna a borházba, a novemberi napsütéses panorámát csodáltuk meg

 Fotók:
A kisképek vetítése automatikus.
Ha rátolod az egeret, megáll.
Ha rákattintasz, nagy méretben is elindítható a vetítés.
Várjuk a többiek fotóit is!   Küldd meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra!
A pálinka kóstolás után ebéd, azt követően borkóstolás vette kezdetét: Minden kínálás után újabb nótával köszöntöttük a házigazdát....  Így aztán a teljes repertoár sorra került, versengtünk hogy mi fogyunk-e ki hamarabb a nótából, vagy a pincegazda a borokból?

Ha többet szeretnél tudni a császtai pincesorról, kattints a honlapjukra!
(a lenti képre)videók:
Akinek bőven van sávszélessége a videók megnézéséhez, az kattintson ide:

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete