LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

No, ez egy nem szokásos pince-ismertető.

Nem a gazdája írta, hanem a BOON, az V. Avasi Borangolás alkalmából készült riportban:

Link: KATTINTS IDE!  

 

Hogy megmaradjon, ide másoltuk:

Kezdődik a Borangolás: bor és tócsni lesz az avasi „korcsolyapáros”

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: paprikaproject.com
Miskolc – A pincesoron minden évszaknak megvan az étke: nyáron lecsó, télen füstölt csülök savanyú káposztával.

Aranybarnára sült krumplifánkocskák gyűltek a tálban, a serpenyőben még pirult a többi, egy másik fazékban pedig a nyers, befűszerezett krumplis tészta várta, hogy az olajba kerüljön. A borház udvarán egy rezsón készültek a tócsnik csütörtökön, ez volt a próbasütés, hogy szombatra, a Borangolásra biztos, hogy ízletes legyen a borkorcsolya. Mi pedig tesztpilóták voltunk, véleményezhettük, jó lesz-e a vendégeknek a tócsni.

Rajtunk nem múlott, kóstoltunk rendesen, nem hagyhattuk cserben vendéglátónkat, Mészáros Andrást. De az igazság az, nem udvariasságból ettünk, sokkal inkább azért, mert nem tudtuk abbahagyni a kívül ropogós, belül habkönnyű tészta kóstolását. András megnyugtatott minket, ő is úgy van vele, ha elkezdi enni, 20 darabig meg sem áll. „Eteti magát, főleg így, apróbb adagokban, szerintem jobb a borok mellé, mint a pogácsa” – mondta.

13 éve vettem a pincét, nem hittem, hogy ilyen élmény lesz. -Mészáros András

„Csak egy kilónyi”

Nos, a pogácsáról nem tudjuk, milyen, de a tócsni valóban finom volt. András sok fokhagymával, hagymával, petrezselyemmel készíti. Csütörtökön „csak” egy kiló krumpliból keverte be a tésztát, de elárulta, szombaton csaknem 10 kilóból sütnek majd a vendégeknek.

Háziasszonyként egyből az jutott eszembe, ekkora adagot nem lesz könnyű kisütni, de a házigazda megnyugtatott, nem ő egyedül készíti majd a tócsnit. „Baráti társaság jön, és az asszonyok dolga lesz a sütés. Majd versenyeztetem őket, hogy ki tud többet elkészíteni, csak hogy kedvük legyen a munkához” – árulta el mosolyogva.

Andrásnak egyébként is akad majd más dolga szombaton, hiszen a borangolókat kell majd a pincéjében körbevezetni. Amint a pincelátogatás véget ér, a vendégek a tócsnit is megkóstolhatják. Vagy csak megpihenhetnek a Nagyavas Felső sor 426-os borospincéje előtt. „A ház udvara kicsi, ezért kiköltözünk ilyenkor a borház elé” – mutatott a túloldalra András. Ott egy terített asztal, borok, egy kis gyümölcs és csodás kilátás várta a pihenni vágyót.

„13 éve vettem ezt a pincét, de akkor még nem hittem, hogy ilyen élmény lesz. Sehova nem vágyom innen, itt vannak a barátaim, csend van, nyugalom, közel a városhoz, mégis távol” – mondta.

 

Heti rendszerességgel

A baráti társaság pedig nem csak a Borangoláskor gyűlik össze, heti rendszerességgel tartanak bulikat, ahol a bor mellett természetesen az ételeké a főszerep. „Jöttetek volna tegnap, még ma is itt lennétek” – kezdte viccesen mesélni a szerdai összejövetelüket. „A szomszédban tárcsán sütöttünk, húsokat, kolbászt, krumplit, fantasztikus volt. Nálam minden évszaknak megvan az étele, nyáron lecsót készítek kondérban, télen főtt füstölt csülköt házi savanyú káposztával” – sorolta.

Amikor azt kérdeztük, hogy készül a lecsó, annyi volt a válasz, ahogy ő csinálja. Na, de mégis hogyan? „Sok hagymával, utána paprika kerül bele, amit szigorúan tépek, nem vágok, majd paradicsom és lecsókolbász bőven. De van, amikor a miskolci fűszeres kolbászból teszek bele” – árulta el. Majd hozzátette: erre is lehet ám inni.

Be-bekopognak egymáshoz

Úgy tűnt, a pincesoron egyébként is mindig van idő a jó borra. Ha a szomszéd megérkezik, vagy éppen elköszön, kerül egy kis vörös vagy fehér a pohárba. A csütörtöki takarításkor, készülődéskor is be-bekopogtak egymáshoz a barátok, de nem ám üres kézzel. Így a tócsni mellé túrós, szilvalekváros batyu is került. Az is olyan volt, szívesen tesztelnénk mindennap.

„Itt a Borangolás után is élet van, másnap mosogatunk, pakolunk, fröccsözgetünk. Beszélgetünk, sztorizgatunk a két napról” – tudtuk meg.

Persze előtte a Borangolásra is invitált minket András: „Érdemes visszajönni ide szombaton”. Megígértük, persze jeleztük, óvatosak leszünk, nehogy be kelljen állnunk tócsnit sütni.

N. Szántó Rita

 

 

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete