LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

2) A MI PINCÉNK:    BOKÁLYOS  PINCE

   Nagy-Avas, Középső sor 601

 


A pincét 2008. tavaszán vásároltuk, hosszas keresgélés után, szerencsés véletlenek sorozatával akadtunk rá.

Ott kezdődött, hogy egy másik pincét néztünk volna meg, de elvétettük a találkozó helyét. Miután az eredménytelen pincevizit után lefelé ballagtunk, elvétettük az útelágazást, és rossz irányba indultunk. Aztán találkoztunk egy emberrel, aki éppen pacalt mosott a kútnál – áldott legyen a felesége, aki utálja a pacal szagát és száműzte emberét a pincéhez ! -, és aki tudott egy eladó pincét.

 

Amikor megláttuk, nem is érdekelt minket mi van belül: rögtön tudtuk, hogy vagy ez, vagy semmi ! Szerencsére a szomszédasszonynak eszébe jutott a gazda neve, mit gondolnak hogy hívták ? Hát FORTUNA Jánosnak !

Másnap délelőtt megnézhettük az ingatlant, ami belül is csodás kincseket rejtett magában, kazamata-szerű pincéje, és szép nagy kertje van. Megalkudtunk, és a következő héten megkötöttük a szerződést.

 

Miután a gazda halála után húsz hosszú évig senki nem művelte, gondozta, bizony volt mit rendbe tenni rajta ( még most is van).

 

 

Kedves Olvasók !

Aki nem kóstolt még bele az amatőr borászkodás és pinceművelés izgalmaiba és romantikájába, annak talán kissé túlfűtöttnek tűnhetnek ezek a gondolatok,

de higgyék el nekünk :

kevés ahhoz fogható érzés van, mint amikor újra életre keltünk valamit, ami már szinte történelem,  amikor felfedezünk valamit, ami itt van a szomszédunkban, de nem is tudtunk róla, amikor megérkezik az első szőlőszállítmány, és este a mustot fokoljuk izgatottan, majd később a magunk amatőr módján készített italát végre megkóstolhatjuk, és BOR –nak nevezhetjük.

Arról nem is beszélve, amikor odakinn hó és csikorgó hideg van, benn pedig pirítós vagy krumpli lángos sül a sparhert tetején, lenn a pincében pedig kellemes, +8-10 fokban kóstoljuk végig az év borkínálatát ……

Félreértés ne essék, áldozatot is kíván a pince. Időben, pénzben, munkában, energiában, de feltétlenül megéri.

Minden borunkat vásárolt szőlőből, mi magunk, saját kezűleg, manufakturális módon készítjük, a bogyózástól a daráláson és a fejtésen át, egészen az utolsó kezelésekig.

Évente 2 - 3 féle vörösbor és általában egy fehér készül a Bokályos pincében ( a bokály egy füles cserépkorsó neve, a kisebbikből itták, a nagyobbikból töltötték a bort eleink).

Tároló kapacitásunk kicsi, ezért bort csak kisebb, saját szükségleteinknek megfelelő mennyiségben készítünk. A fogyasztásunkra azonban nem igaz a szűkös kapacitás, így a következő szüret idejére el is fogy a borocskánk. Egyébként is muszáj meginni, mert akkor nem tudnánk mibe tenni az újat.


Kedves Miskolci Polgár !

Azt tartja a mondás, hogy nem is miskolci az, akinek nincs pincéje az Avason.

 

Mi bízunk abban, hogy egyre több miskolci lakos erősíti meg „ miskolciságát” pincevásárlással.

 

Reméljük, hogy bemutatkozásunkkal minél több miskolci polgárnak csinálunk kedvet a pinceműveléshez és borászkodáshoz, a hagyományok és a borkultúra megőrzéséhez, az Avas régi fényének, ismertségének, különlegességének helyreállításához.

 

Hiszen gondoljanak bele : nem minden város mondhatja el magáról, hogy

 

„ Hű öregem, nem semmi ! Ennek a városnak egy borpincékkel teli hegy van a közepén !” ( idézet egy nyíregyházi látogatótól )

 

Bejczi és Vajda család

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete