LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
3)  A MI  PINCÉNK:   BRS  PINCE


A mi pincénk története

Szüleink meséi végigkísérték életúnket, mikor is az apukámat orvosként Miskolcra helyezték a sík Szegedről 1957-ben.
Élvezték a dimbes-dombos avasi sétákat a hétköznapokon és a hétvégeken is, ahol hömpölygött a tömeg, és a megszokott szegedi korzó találkozók itt is létrejöttek, vidáman beszélgettek és borozgattak egymással barátok, ismerősök, kollégák.

A mi egyetemi éveink  legszebb pillanatai voltak a Bortanyán töltött idők.
Kirándulásból hazajövet, vagy egy avasi séta során, ill. a hét végi bulik kihagyhatatlan momentuma volt a Bortanyára beugrani egy pohár borra és egy jó hagymás -zsíros kenyérre. Tovább folytatva az utat, az Alabárdosba is benéztünk, ami felkapottabb hely volt, de az egyetemistáknak itt is azonnal összetolták az asztalokat és hozták a zsíros kenyereket.

1990 - 2000 közótt mint ha kihalt volna az Avas, vendéglátó egységek megszüntek, az Avasi kilátó elvesztette a varázsát , a sétányok lepukkantak, elhanyagoltak.
De mi miskolciak mintha egyszerre élednénk, és éreznénk, hogy valamit elvesztünk,ha nem teszünk valamit.
Férjemmel elindultunk az Avason, róttuk a köröket céltudatosan, legalább 100 pincét megnéztünk úgy két év alatt. Elszomorító volt a látvány, hogy az ingatlanok nagy része feltört volt, vagy a kerítés vagy a villanyóra hiányzott.

Egyszer csak a kilátótól lefelé ereszkedvén a hegy oldaláról lefelé nézve,megláttuk
álmaink borházán egy méteres feliratot, hogy  ELADÓ. Vasárnap délben telefon, megnéztük belülről is, nem volt kétséges,hogy megtaláltuk az igazit,
hétfőn már az ügyvédnél aláírtuk a szerződést.
10-15-18 éves gyermekeink megdöbbenve nézték, hogy a szép kis tapolcai telken töltött hét végék után mit akarunk ebben a zord, hideg, nyírkos pincében csinálni.

Kedves Barátaink!

Azt hiszem most jön az a rész, ami megmagyarázhatatlan annak, akinek nincs pincéje. Csak mi pince tulajdonosok tudjuk, hogy mennyi örömet jelent lemenni a pincébe meginni egy pohár bort, lopóval kiszívni, vagy dugót kihúzni az üvegből, és rituálisan végigkostólni a legújabb szerzeményeket Villányból, Sopronból, a Mátrából,Tokajból vagy éppen a szomszéd borából.
Hihetetlen, hogy az Avas minden pincéjének fantasztikus gazdája van, hasonlóan gondolkodunk és néhány pohár bor után mindenben egyet is értünk, abban biztosan, hogy érdemes volt pince gazdává válni.

A Fröccs fesztivál túrája szintén alkalmat teremtett további barátságok megteremtésére, majd megfogalmazódik az összetartozás igénye, a tenni akarás vágya, a miskolciak felcsalogatása és ösztönzése a pince vásárlásra.
Erre szintén alkalmat ad a Miskolc város napján megrendezett BORANGOLÁS, amin  szintén fáradhatatlanul agitáljuk a fellátogatókat pince vásárlására, hogy mentsük ami menthető, a pusztulásra itélt pincék találjanak gazdára, a pince szomszédok pedig barátságra.
Mi elköteleződtünk arra, hogy megszerettessük minden miskolci lakossal a pince érzést, az avasi pincesori hangulatot.
A 3 gyermekünk egyetemi évei alatt nálunk járt diákokat, a munkahelyi kapcsolatokat( BRS Klíma és Gázcentrum, Linde, Bosch, Nabors, ), a barátok és a Borangolás alatt betért vendégeket beszámítva, vendégkönyvben aláírtakkal együtt a vendégeink száma meghaladta a kétezret.
De megérte!
Mindig azt éreztük, hogy a betért idegen vendégek is barátként távoztak, maguk mógött tudták hagyni gondjaikat, és mindenki örömmel tért haza, pozitív érzésekkel, és pénzben nem kifejezhető ajándékkal:  szeretettel , boldogsággal feltöltődve.

Férjemmel továbbra is tesszük feladatunkat,próbáljuk megismertetni az érzést, és megszerettetni a pincét, hogy minél többen váljanak pince tulajdonosokká és köszönthessük egymást a soron egy jó pohár borral.

Mindenki egészségére!
A viszontlátásig!

Körmöczy Zsuzsanna &  Béres Attila

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete