LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

10 éves az Avasi Borút Egyesület!

MEGHÍVÓ az avasi pincegazdáknak:

Helyszín: Mélyvölgy;  Arnóti sor- Zsolcai sor- Csabai sor elágazásban

 

MEGHÍVÓ

 

2017. június 23 -24

 

Jubileumi ünnepség!

 

10 éves az Avasi Borút Egyesület!

Kedves Tagtársak!

Mindenkit szeretettel várunk!   Jubileumi tervezett programjaink,

a Fröccsfesztivállal egy időben:

 

2017. június 23.-án pénteken: 

Helyszín: Kisavas, Első sor 17. János pince ("PRÉSHÁZ" )  (Alabárdos mellett)

  

  18.30. A Miskolczi Pincék dalárdáját kíséri az Agyagbanda
  20.00. Mintha zenekar 
 
 
2017. június 24.-én szombaton:
Helyszín: Kisavas, Első sor 17. János pince  ( "PRÉSHÁZ")
   18:00  Országos koccintás
   18.01. Köszöntők, vetítés az egyesület régebbi eseményeiről.
   18.30. Avasi Macskakövek III. c kiadványuk bemutatása
             Magyar Hungarikumok c. kiállítást megnyitja: Szunyogh László megyei főépítész
   19.00. Szüli napi torta  (zárt körű felszelése )
   20.00. Ildi Rider City Folk
 
Fotók:
Június 23:   Dalárda, Fröccsfesztivál és az Agyagbanda:
 
A Dalárda fellépése:
..
 A videót - ha van elég sávszélességed  - HD felbontásban is megnézheted! Indítás után a jobb alsó sarokban kattints a fogaskerékre és válaszd az 1080 HD minőséget,
majd a jobb sarokban a teljes képernyős ikont!
 
 
 
 

Június 24:   Országos Koccintás, 10 éves jubileumi köszöntő, torta, film, buli, Ildi Rider:

 
 
 
10 éves jubileumi filmünk:
 
..
 
A BOON cikke:
 
2007-ben néhány pincetulajdonos úgy gondolta, hogy tennie kell, hogy ismét a pihenést, a szórakozást, a kulturált borfogyasztást szolgálja a város közepén majd 1000 pincét magába foglaló pincesor. Kevés város dicsekedhet azzal, hogy a belvárosában található egy több száz éves pincerendszer, borházakkal, kanyargós, macskaköves utcácskákkal. Pincetulajdonosként fájó szívvel néztük, hogy egyre több elhagyatott, romos épület, szemetes utca csúfította el ezt a nagy múltú, jobb sorsra érdemes területet, összefogtunk, mert tennünk kell épített örökségünk védelmében. Ennek szellemében alakult meg az Avasi Borút Egyesület. Az első években az egyesület tagjai csak a baráti kör számára szerveztek borversenyeket, főzőversenyeket, és a közvetlen környezetükkel foglalkoztak, borházuk környékét szépítették, és közben beszélgettek arról, hogy mit kéne tenni az avasi pincesorok védelmében. A beszélgetés nem csupán pusztába, vagyis hegyre kiáltott szó maradt, hanem tettek követték.

Rendbe tettük „lehetőségeinkhez mérten” a sétányokat, aztán pályázatokat adtunk be, amelyek támogatásával már kevés anyagi lehetőségünk is keletkezett. Elkészült a felső soron a fából ácsolt kilátó, ültettünk fákat, díszbokrokat. Igyekeztünk minél több városlakót felcsalni az Avasra rendezvényeinkkel. Vendégül láttunk írókat, költőket, színészeket, zenészeket a „Kultúra nyitott pincéi” több éve tartó rendezvénysorozatunkon. Az Avasi Borangolás egyik szervezőjeként kinyitjuk pincéinket minden májusban a nagyközönség előtt. Mára már több ezren vesznek részt a fesztivál kiszélesedett eseményén. Több olyan városlakóval találkoztunk ezen az eseményen, aki miskolci létére először járt a pincesoron. Csodálkozva mondogatták, hogy ők eddig fel sem mertek ide jönni, mert azt hitték, ez valami elhanyagolt, veszélyes terület, ahol minden bokorból bűnözők támadják meg az arra járót. Szerencsére sikerül ezt a tévhitet egyre jobban eloszlatni.
 
Kutatómunkát végzünk a pincesor múltjáról, aminek az eredményeit kiadványokban juttatjuk el az érdeklődőkhöz. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel kötött együttműködés és barátság és a közösen írt pályázatok segítik a kiadványaink elkészítését, és közösen készítettünk filmeket a hely népszerűsítésére. Disputákat szervezünk, ahol a pincesor fejlesztésére irányuló tervek, ötletek születnek. Felvettük a kapcsolatot a határon inneni és túli, hasonló céllal létrejött civil szervezetekkel, tapasztalat­cserékkel bővítve tudásunkat.
Az elmúlt években sok elhagyatott pince talált új gazdára, szépülnek a borházak. Egyre gyakrabban szól a dal a pincesorok között, fő a bográcsban a pörkölt, sül a szalonna, vidám hangulatban szórakoznak a pincetulajdonosok a barátaikkal.
Bár a Móricz Zsigmond által 100 évvel ezelőtt megálmodott avasi Tündérkert még álom, de kézzelfoghatóan érzékelhető a különbség a 10-20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A megalakuláskor megfogalmazott céljaink egy részét jó látni megvalósulni, ami újabb célok megvalósítására ösztönöz minket. Mert van még tennivaló a következő 10 évre is!
 
 

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk !

 Az Avasi Borút Egyesület

2017. június 12. (hétfő) napján 18.30 órától

( az ABE születésnapjára készülő Dalárda próbája után)

közgyűlést

tart a Miskolc, Papszer u. 2. szám alatt.

 

Napirend :

  1. Az Egyesület 2016. évi tevékenységének értékelése, a beszámoló elfogadása

  2. Az Egyesület 2016. évi gazdálkodása, a beszámoló elfogadása

  3. Az Egyesület 2017. évi programjának és gazdálkodási tervének elfogadása

  4. A 10. születésnapi program egyeztetése

  5. Tagdíjak befizetése

Határozatképtelenség esetén a változatlan napirenddel

megismételt közgyűlés időpontja és helyszíne :

 

2017. június 12. 18.45 óra, Miskolc, Papszer u. 2.

 

Kérem, hogy akinek tagdíj elmaradása van, szíveskedjen a 2017 évivel együtt azt is rendezni.

A szülinapi programhoz minden forintra szükség van !

 

A napirendek fontosságára tekintettel kérek mindenkit a részvételre.

 

 

Trianonra emlékezni annyi,

mint szót emelni az igazságért,

ha tabukat sért, akkor is.

Mert Európa hallgat. Akinek vaj van a füle mögött, az általában hallgat.

Vagy támad, mert van akik szerint a legjobb védekezés a támadás.

És sajnos, a vén Európa szenilis is.

Európa elfelejtette hogy 1241-ben a Mongolokat ( Tatárjárás) csak Magyarország és Lengyelország állította meg,

Európa elfelejtette hogy 1526-os mohácsi vésztől 1699-ig csak a magyarok állították meg a törököket és csak emiatt úszta meg a "nyugat" ép bőrrel.

Európa nem akar emlékezni arra hogy köszönet helyett Trianonban 1922. június 4.-én megcsonkított egy népet és az ország 2/3-ad részét koncként dobta a vicsorgó kutyáknak.

És sajnos a vén Európa süket is, már 56'-ban is az volt, nem hallotta hogy segítséget kértünk..

 

Várhatunk valamit manapság Európától?

 

Legalább mi magyarok ne felejtsünk!

 Ápoljuk múltunkat, gyökereinket!

 

 

...nehogy úgy járjunk ahogy Winston Churchill megírta:

   "..a modern Európa civilizációja elbukhat úgy, ahogy az ősi Róma civilizációja is elbukott."

(Winston Churchill: The river war, 1899)

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete