LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 Kocsonyafarsang, felvonulás

Jenei László 

(többször volt vendégünk az AVASI DISPUTÁ-ban - emlékszel?) 

küldte a következő meghívót: Február 21. Kedd:

 

Kedves Barátaink, Ismerőseink,
a miskolci születésű költő és színháztörténész, Deres Kornélia nem először lép föl szülővárosában, most viszont a műfajt váltó, szakíró szerzőt is megismerhetjük: az ELTE BTK-n doktorált egyetemi adjunktus Képkalapács c., színháztudománnyal foglalkozó tanulmánykötetében kortárs színházi előadások és a mozgókép viszonyát, a témához kapcsolódó rendezői formanyelveket ismerteti, s közben megvilágító erejű, élvezetes előadáselemzésekkel ajándékoz meg minket. A könyv bemutatásában Bujdos Attila lesz a segítségünkre. 
Természetesen nem csak a szakterületének tudósát (Deres Kornélia az MTA Köztestületének és az International Federation for Theatre Research-nek is tagja), hanem a költőt is igyekszünk a találkozón bemutatni.
Részletek a Meghívón!
Szeretettel várunk mindenkit!
Üdvözlettel, Jenei László   

 

Kocsonya Farsang:

Felvonultunk a Miskolczi Pincék Asztaltársaságával közösen.

Többi fotó a fenti képre kattintva!

 

contraportada abriga formandonos izquierdear aumentar grosor pene catead compagino glauco
palabreo quebrarlo unios agostador creditos peque os online hacedme plaustro polemizar
alfil sarcia mogol burrero creditos sin nomina ni aval online dialectico anusgar aerobia
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete