LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Június 25: Országos koccintás;

Június 18:  IX. Avasi Ínyességek Bor- és főzőverseny;

Június 18:  A Kultúra Nyitott Pincéi;

Június  4: A trianoni diktátumra emlékezve;

Június  3: A Kultúra Nyitott Pincéi - Vass Tibor és Petrány Mihály

Rólunk szól: Borospince a panelházak között

Mindez rengeteg videóval és fotóval!

 

Figyelem, 2009-ről találtam kb. 100 fotót az interneten!

Nézd meg a HÍREK ARCHÍVUMA - 2009-es AVASI KÖZLÖNY  menűpontban! Vagy kattints ide.

 

 

Magyar Bor és Pezsgő Nap

 

Országos Koccintás verseny

 

2016. június 25. (szombat), 18.00

 

Miskolc, Szent István tér

..

..

Program:

 

17.30 – 17.45 Gyülekező

17.45 Minden résztvevő megkapja a koccintáshoz a poharat és a bort.

 18.00 Közös koccintás az Avasi Pincesor Margit Pincéjének borával.

18.15 Közös séta a XI. Miskolci Fröccsfesztivál avasi pincéihez.

 

Helyi főszervező:

 Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

 Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület

 

 

Társszervezők:

 Avasi Borút Egyesület

 Cellarium Hungaricum Egyesület

 Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete

 István Nádor Borlovagrend

 Miskolci Borklub Egyesület

 Miskolczi Pincék Asztaltársasága

 

A program ingyenes, minden borkedvelőt szeretettel várunk!

A Magyar Bor és Pezsgő Nap, a magyar borról és a hozzá kapcsolódó hagyományokról szól. Ezt ünnepelik az ország valamennyi borvidékén és a határainkon túl is. Miskolc, mint a Bükki borvidék egyik települése, ebben az évben csatlakozott először az eseményhez.

 A koccintás verseny célja, hogy a Magyar Bor és Pezsgő Nap alkalmából közösen ünnepeljük a magyar bort és népszerűsítsük a Bükki Borvidéket és a miskolci borkultúrát. A koccintás közös élménye, a barátság és a szeretet gesztusa, amely összeköti a résztvevőket az ország több mint 40 borvidéki településein – együtt, egy időben.

 

Fotók a IX. Avasi Ínyességek  bor- és főzőversenyéről:

Videók:

..

 

..

 

..

 

..

 

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !

Szeretettel meghívunk az Avasi Borút Egyesület által

2016. június 18. napján megrendezésre kerülő

IX. Avasi Ínyességek Bor- és főzőversenyre.

 

Hagyományainknak megfelelően a rendezvény főzőverseny részét ki-ki a saját pincéjénél munkálkodva tölti.

Programunk szokás szerint családias, de annál inkább lelket és persze gyomrot melengető :

 

Reggeltől        – kinek mi a reggel ? -  előkészületek a nemes versengésre, ki-ki a saját tanyáján,

8:00 - 10.00-között:

A borversenyre nevezni kívánt veretes itókák leadása a Magdolna pincében

                         (Nagyavas  Felső sor 426, Mészáros András pincéje),

10.30-tól:

A borok megmérettetése, főzés, szomszédolás, kortyolgatás / utóbbit csak óvatosan, nehogy hamar elfáradjunk ! /

 

14.00:

Az ínyességek  kóstolásának és elbírálásának kezdete a Bokályos pincében. A zsűri az idén is a nem főző tagtársainkból áll, 14 órára kéretik egy tányérral lehozni az étkekből a zsűrizés helyszínére. Külön nevezni nem kell, csak hozd a kaját ! A tálalás is számít!

16.30               Ünnepélyes eredményhirdetés a Sityu pincében ( Nagyavas Alsó sor 720)

 

18.00              Kultúra Nyitott Pincéi - a Sityu pincében,

folytatólagosan az eredményhirdetéssel. Kérjük minél többen maradjatok, és hozzátok a pincétek népét is! Vendégünk Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai- és Déryné díjas színművésze, többek között a Zorba és a Hegedűs a háztetőn c. darabok főszereplője.

 

20 órától „ Ereszd el a hajamat !” zenés, dalos, táncos rendezvény, ki meddig bírja /főleg a házigazdák!/. Daltanulás : két ismert LGT nóta dallamára született meg egy óda a borászhoz (Neked írom a dalt), és az egyesületünk eddigi történetét megéneklő dalmű (Szól a Dáridó!). A szövegek mellékelve, tanulgassátok, hozzátok magatokkal !

 

Díjazás: 

Az étkeknél  I-II-III. hely, és részvételi oklevelek

A boroknál I-II-III. hely + nagyarany oklevél, és arany, ezüst, bronz oklevelek

Vándorserleg:

minden pince legjobb bora és legjobb étke összesítése alapján ítéljük oda, tehát annak van rá esélye, aki főz is, és bort is nevez a versenyekre.

 

Az eredményhirdetésen és az azt követő programokon szívesen megkóstoljuk a versenyzők borait, és – bár verseny ezúttal sem lesz, talán jövőre a X. jubileumi versenyen  – pálinkáit is. Meg a maradék és nem maradék falatokat, borkorcsolyákat.

A benevezett borokon kérjük feltüntetni a szokásos tudnivalókat ( a bor neve, évjárata, származási helye, a bortermelő neve). Nevezési díj borászonként 500.-Ft, akárhány bort is nevez a nemes versenyre. A főzőversenyre nincs nevezési díj.

 

Reméljük, hogy legalább olyan jól sikerül rendezvényünk, mint a tavalyi.  Ehhez kívánunk jó étkeket, jó pálinkákat és borokat, jó kedvet, és mivel esőnap nincs, szép nyári időt !

                                                                                Az Avasi Borút Egyesület vezetősége

 

 

 

Ne felejtsük: 1920. Június 4. 

trianon. 

Igen, kisbetűvel.

A trianoni békeszerződés nem tartalmaz időkorlátra utaló mondatot, sem titkos záradékot. Egyedül a 19. cikkely jelenti ki, hogy “a közgyűlés időnként felhívhatja a Szövetség tagjait az alkalmazhatatlanná vált szerződéseknek és olyan nemzetközi állapotoknak újabb megvizsgálására, amelyeknek fennmaradása a világbékét veszélyeztetné”.
Ehhez azonban már 1921-ben sem fűztek nagy reményeket a magyar jogászok és külügyi tisztviselők, elsősorban azért, mert egy ilyen határozatot a Nemzetek Szövetsége közgyűlésének egyhangúlag kellett volna meghozni.

Viszont még e valószínűtlen döntés után is legfeljebb egy jogkövetkezmény nélküli felhívás kibocsátására lett volna felhatalmazása a szervezetnek, amit a felszólított államok figyelmen kívül hagyhattak volna.
A trianoni szerződés már rég hatályon kívül van – azt ugyanis felülírta az 1947-es párizsi békeszerződés.  Bővebben itt olvashatsz róla- kattints ide.

.........................

....remélem, hogy reméltek még jobbat, miben vagytok...

..

 

Vass Tibor kortárs költő és képzőművész,  és

Petrány Mihály zenei előadóművész estje a

Kultúra Nyitott Pincéi

keretében június  3 -án, pénteken 17.30 -tól

a Tégel pincében, Tominál  ( Mélyvölgy, Arnóti sor 144.)

 Szeretettel várunk!

 

Csodálatos ez az Avas: A június esti madárcsicsergés, a poharak csengése és a szavak varázsa adta meg a fülnek az élvezetet....

 

Vetítő: rákattintva nagyobb méretben is elindítható!

Amikor a madárdal és a nap is nyugovóra tért, felhangzott az ősi hangszer, a hegedű.

 

Videók:

( a jobb alsó sarokban a fogaskerékre kattintva Full HD minőségben is nézheted,- teljes képernyőn is- ha van elég sávszélességed!)

Miután ezt leírtam, úgy elgondolkoztam: előttünk egyetlen generáció sem beszélt a pincesorokon borospohárral a kezében "sávszélességről" - És ami fennmaradt utánuk, az a pince, nyomtatott papír és fotográfia volt.

De mi lesz ezekkel a megabájtokkal pár év múlva? 

..

..

 

..

..

 

,,

Azt hiszem, ezen az estén összejött minden, amit annak idején Márait is írásra ösztönözte:

"...igen, akkor megírom a nagy borkatalógust, ízek, illatok, olajok, drágakövek, nők szerint csoportosítva, vidékenként és tájanként és fajtánként és megkeresem az ételt, a legillőbb évszakot, még napszakot is, amelyben inni lehet, hozzá a muzsikát és a vele rokon költőt."

 

 

Rólunk szól :

A  boraszportal.hu-n megjelent cikk:

Borospince a panelházak között

Gonda György, WSET Advanced

  1. május 19., 20:57

 

Eger és Tokaj-Hegyalja között bújik meg, és több mint 100 év csend után újra a fényre akar lépni a bükki borvidék. Múltja mesés, jelenét mégis a pusztulás és a küzdelem határozza meg, jövőjét pedig remélhetőleg újra a hírnév.

A bükki borvidék három nagy részre osztható. Az Eger-közeli részről talán Bogács a legismertebb, a középső terület Miskolcra és környékére koncentrál, a harmadik rész pedig Tokaj-Hegyaljához közel, az edelényi körzet.

A legfontosabb termőterületeket – talán nem is meglepő – panelházak tömbjei foglalták el a miskolci Avas-hegyen. Szerencsére szorgos kezű emberek igyekeznek a riolittufába vájt pincéket újra visszaadni eredeti céljuknak. A bükki borvidék ezekből, a sokszor már az enyészet útjára lépett pincékből, több mint 1800-at számlál.

A borvidékről szóló, első írásos emlékek a XIV. századból valók, és 1503-ban II. Ulászló is megerősítette Miskolc város borszabadalmát. Aztán jött a filoxéra, a két világháború pusztítása és végül a tervgazdaság iparosítása. A Bükkben csak az elmúlt 5-6 évben kezdődött meg újra a minőségi palackozott borok készítése. Sándor Zsolt és a Gallay Pince borai talán a legismertebbek a borvidékről, amelyeket Borbély Roland a Gallay Pince tulajdonosa mutatott be, Mészáros Gabriella hathatós közreműködésével a Borkollégium mesterkurzusán.

 

A cikk elolvasható:

http://www.boraszportal.hu/beszamolo/borospince-a-panelhazak-kozott-6527#

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete