LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Újságcikk:  a Lillafüredi István Nádor Borlovagrend;

Bor, Böllér, Bacchus - Hurkatöltés az AvasonFebruári újságcikk:  Nagyításért kattints rá!


Február 6:

BOR,

BÖLLÉR,

BACCHUS
Az avasi kocsonyafarsang utáni borozgatáson merült fel az ötlet, hogy ha már ilyen jó borok és kocsonyák vannak az avason, máskor se együnk ennél rosszabbat! Eldöntöttük hogy a legjobb borainkhoz a legjobb hurkát és kolbászt fogjuk legközelebb megenni. Most el is jött az ideje!  Bencsik Béla és Zsuzsi felajánlották a helyet, - nekik van a legnagyobb udvaruk, - valamint a fűtést, de ezen túlmenően a legjobb boraikat is.


Miután Bandinál bemelegítés képpen elfogyasztottuk a hajnalpír-pálinkát, indultunk a Bacchus pincébe.
Kezdődött a hagyma pucolás, tűzrakás, főzés, de mellette a füstölő is beüzemelésre került. Természetesen újabb csonthéjas gyümölcsök párlatai és borok kíséretében, mert melegíteni is kellett magunkat ezen a februári reggelen.
 ..

Pihenés képpen a jól befűtött borházban ültünk le az asztal köré ahol hagymás sült vér került az asztalra.

Majd újra munkához látott a böllér csapat, indult a daráló és a 100 éves hurkatöltő!

..

Közben néhányan eltűntünk, mert szódáért mentünk Istvánhoz, jó néhány pincével odébb.

Természetesen a szódák lent voltak a borok mellett, így egy kis késéssel indultunk vissza. Ezen a visszaúton készült a fotó, amit így utólag meglehetősen szégyellünk

- az avasi pincesoron bor helyett szódásüveggel sétálni ?

-Csak meg ne lásson minket így valaki!

Végül is eredményes volt az egész napos munkánk,


melyből egy kis kóstolót a vaskályhán megsütöttünk,  a maradékon pedig elosztoztunk.

 

A kis képek vetítése automatikus, rákattintva nagyobb méretben is elindítható.


ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete