LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Az igazi kocsonyafarsang a Bacchus pincében,

Miskolci Kocsonyafarsang nyitó felvonulás,

Őszi- téli fotó pályázat - még mindig aktuális,

Kisgéresi meghívó,

Búcsúzunk Deák Imrétől.

 

 

 

 

 

AZ IGAZI  KOCSONYAFARSANG.....

Az igazi kocsonya farsang nem a városban volt ám, hanem az avasi pincesoron, a Bacchus-pincében, ahol Béla és Zsuzsi látta vendégül az Avasi Borút Egyesület tagjait.

Az előző napi munkájuk a borospincében megterített asztalon várta a vendégeket:

Fent a borházban pedig forralt bor illata terjengett - a vaskályhán forrt a csodálatos ital.

Minél inkább gyülekezett a társaság a borházban a meleg kályha körül, annál inkább fogyott a bor és a sütemény, no meg Béla  "csonthéjas" párlata.


Végűl mindannyian összegyűlvén, lementünk a borospince mélyére és hatalmasat lakomáztunk a fantasztikusan sikerül kocsonyából.

Lakoma közben a társaság minősítette a kocsonyát: közfelkiáltással Kocsonyakirálynak neveztük ki Bencsik Bélát.

A kis képek vetítése automatikus, rákattintva nagyobb méretben is elindítható.


Közben a vendégek fel-fel szöktek a konyhába is melegedni, ahogy a fenti vetítésen is látszik. Némelyek pedig - mintha nem lett volna elég bor a pince mélyén -  elindultak Bandi pincéjébe, hogy onnan is hozzanak kóstolni valót. Hát, elég későn értek vissza. Biztosan nehéz volt eldönteni hogy melyik hordóból szívjanak. De miért ilyen kis 2 literes üveggel mentek? Gondolták hogy elég lesz?

Vajda Jutit fotói:

 

Emlékeztetőül a meghívó:

Kedves Tagtársak !

 

A téli ünnepek sorában lassan eljön a farsang ideje is. A városi Kocsonyafarsang nyitó felvonulásán már hagyományosan részt vesznek tagjaink, és mivel harmadszor kapunk meghívást Bencsik Béla és felesége, Zsuzsa tagtársainktól, hagyományos rendezvényeink sorába illeszthetjük a Bacchus pince Kocsonyafarsangját is.

 

Szíves vendéglátóink szeretettel várják minden kedves tagtársunkat egy tányér kocsonyára, baráti diskurzusra, és természetesen borkóstolásra 2016. január 30. (szombat) napján 14.00 órától a Bacchus (Bencsik) Pincébe ( Nagyavas, Felső sor, már megint nem tudom, hány szám, de biztos mindenki odatalál).

Bár részvételi díj nincs, kívánatos, hogy a vendégek egy tányérkányi sós vagy édes sütivel járuljanak hozzá a farsangi harapnivalókhoz. Természetesen a folyékony kóstolni valók sem mennek majd kárba ( nem olyan családból/egyesületből valók vagyunk mi !).

Tekintettel arra, hogy a kocsonya nem feneketlen bográcsban készül és kerül az asztalra, kéretik a házigazdáknak, vagy jelen meghívó írójának január 28 -ig visszajelezni a részvételi szándékot és létszámot. Aki ezt elmulasztaná és mégis tiszteletét teszi, bebocsáttatik, de hozzon kocsonyát, ha azt is szeretne enni.

 

Bor- és kocsonyabaráti üdvözlettel :   Csilla ( én máris éhes vagyok!)

 

MEGHÍVÓ:

 

Az idei évben is felvonulunk a

Miskolci Kocsonyafarsang nyitó ünnepségén.

 

A felvonulás 2016.01.28-án csütörtökön 16:00 órakor kezdődik.

 

Gyülekezés a Városház téren 15:45 órakor.

Értesítés – Meghívó

 

A kisgéresi borászok és a Kisgéresi Önkormányzat értesíti a borászokat és a borkedvelőket, hogy

 

2016. január 30-án, szombaton délután 15.00 órai kezdettel a helyi kultúrházban megrendezi a Kisgéresi és Bodrogközi Új Borok Kóstolóját, amelyet ismét disznótoros ételkóstolóval köt össze.

 

A részvétel feltétele: minden borász személyenként 5,- EUR belépő, valamint minimum 4 liter (2 fajtából 2-2 liter) saját bor. A borász egy családtagja (feleség, élettárs vagy gyermek) is 5,-EUR belépőt fizet. A borászok és kísérőjük négyfogásos ételt kapnak.

 

Borkedvelők (nem borászok) számára is lehetőség nyílik részt venni a bor és ételek kóstolásában. A belépőjegy az ő számukra 15,- EUR, amiből csak 50 darab lesz értékesítve.

 

Jelentkezni a 0907-934660 -as számon lehet, legkésőbb 2016. január 26-ig (kedd), 12.00 óráig.

 

Az a borász, aki ezután jelentkezik, szintén részt vehet és fogyaszthat az asztalról borokat és pogácsákat, de nem kerül bele a 2016-os borkatalógusba, valamint nem biztos, hogy jut neki ételkóstolójegy. A borokat vagy január 29-én  08-16 óra, vagy január 30-án 08-14 óra között kell eljuttatni a kultúrházba, megcímkézett üvegpalackban.

 

Kóstolópoharat mindenki hozzon magának !!!

 

TOVÁBBRA IS AKTUÁLIS:

FOTO pályázatot hirdetünk!

Részletek >>> ide kattintva

(vagy a VIRTUÁLIS SÉTA - FOTÓPÁLYÁZAT menűpontban)

 

 

Szomorúan tudatjuk tagjainkkal, és mindenkivel aki ismerte,

hogy Deák Imre barátunk,

a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának egyik alapító tagja,

a bogácsi Szent Márton Borlovagrend tagja, borkövet,

2016. Január 1.-én Teremtőjéhez költözött.

2015. január 15.-én pénteken 12:00-kor

búcsúzunk tőle a Szentpéteri Kapu temetőjében.

 

 

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete