LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Április 26. -BÉLAJÁRÁS ide kattintva!

Április 15.KÖZGYŰLÉS

Április 10. AVASI PINCEKULTÚRA a színházban,

Cikk Tatár Ivánról.  Ide kattintva olvashatod.

Új ismertetőkkel bővült " A MI PINCÉNK" menüpont!

...Elnyelte a föld...  Kisavas, Győri sor pince- és hegyomlás

 

 


ÁPRILIS 26, szombat 13:00

I. BÉLA-JÁRÁS

A részletes beszámoló és a fotók a

HÍREK ARCHÍVUMA menüpontban olvasható,

a beérkező fotók alapján folyamatosan frissítjük!

 

Csupán praktikus meggondolásból, a bortúrát a Nagyavas - felső soron kezdtünk, és innen ereszkedtünk egyre lejjebb. Így alakult ki a sorrend:


I. Béla:           Bencsik Béla   Nagyavas    Felső sor
II. Béla:          Bejci Béla        Nagyavas    Középsor
III. Béla:         Nagy Béla        Nagyavas    Alsó sor,
majd a vásost átszelve tartárjárást tartunk:
IV. Béla:        Berta Béla        Tetemvári pincéjében,
végül:
V. Béla:         Tóth Béla          Bábonyi bérc Alsó sor lovagtermében pihenjtük ki a túra fáradalmait.


A HÁROM AVASI  BÉLA-pince:

A többi fotót a Miskolczi pincék Asztaltársasága honlapján láthatod.    Kattints ide!


HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ

"....Szükségünk van kólát és hot-dogot fogyasztó, internetező és iPodot használó szentekre. Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, és nem szégyellnek a hétvégén sört inni vagy pizzát enni barátaikkal. Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot. Szükségünk van társaságot kedvelő szentekre, akik nyitottak, normálisak, barátságosak, vidámak és jó barátok.

Szükségünk van olyan szentekre, akik e világban élnek, és meg tudják ízlelni a világ jó és tiszta dolgait, de mégsem világiasodnak el… Legyünk hát ilyenek! " (Jorge Mario Bergoglio )            

 

M E G H Í V Ó !

Tisztelt Tagtársunk !

Az Avasi Borút Egyesület

2014. évi közgyűlésére 2014. április 15. napján /kedd/ 17.30 órakor

a Bokályos pincében / Nagy-Avas, Középső sor 601. / kerül sor, melyre ezúton szeretettel meghívunk.


Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontja 2014. április 15. /kedd/ 18.00 óra, helye az eredeti helyszín. A megismételt közgyűlés az alábbi napirendi pontokban a jelenlévők létszámától függetlenül határozatképes.


A rövid fényképes beszámoló a HÍREK  ARCHÍVUMA menüpontban olvasható.

Napirendi pontok :

1) Az elnökség beszámolója a 2013. év eseményeiről és az egyesület gazdálkodásáról

2) Döntés a tagdíj mértékéről

3) A 2014. évi programterv elfogadása

4) Az elmaradt tagdíjak ( 3000.-Ft/fő/év ), és a 2014. évi tagdíjak beszedése.

A napirendi pontok fontossága miatt kérünk, hogy a közgyűlésen szíveskedj megjelenni, és aktív részvételeddel hozzájárulni az eredményes döntéshozatalhoz. Egy kis harapni- és kortyolni valót szívesen fogadunk.


Miskolc, 2014. április 4.

Borbaráti üdvözlettel :      Elnökség

A rövid fényképes beszámoló a HÍREK  ARCHÍVUMA menüpontban olvasható.

  


 

MEGHÍVÓ !

 

Miskolci Nemzeti Színház, játékszín

2014. április 10., csütörtök 19 óra

 

Miskolc 20 év múlva - Szubjektív víziók a város sorsáról

Városbeszélgetések sorozatunkban a miskolci élet avatott ismerőit látjuk vendégül.

Áprilisban a történelmi Avas, az avasi pincekultúra jelene és jövője lesz a témánk. 

Sándor Zsolt, a Miskolciak az Avasért Alapítvány kurátora kérdezi az Avas sorsa iránt érzékeny vendégeinket és nézőinket gondolataikról, véleményükről, vízióikról.  A témához kapcsolódva Sándor Zsolt pincészetének Bükki Rosé és Bükki Zweigelt borait kóstolhatják meg.

Vendégeink lesznek:

Barkóczi István pincetulajdonos, Fux Zrt.,

Richter Attila pincetulajdonos,

Soós Attila önkormányzati képviselő,

Szendrei Mihály, az Aranykorona Hotel-Étterem & Sétáló pince tulajdonosa

 

Miskolci Nemzeti Színház, játék/szín

2014. április 10., csütörtök 19 óra

Ingyenes belépőjegyek a jegypénztárban igényelhetők.

 

Magánvélemény:

Sok hozzászóló azt fejtegette hogy meg kellene találni az Avas funkcióját, meg kellene találni azt a célt, ami miatt az emberek felsétálnának az Avasra. 

Nem kell kitalálni semmit. Főleg nem a "felsétálás célját" . Legyen pincéd az avason, sétálj fel a pincédhez, közben köszönj be a kint lévő gazdákhoz. Pár hónap múlva jó néhány ismerősöd lesz a pincesoron és meg fogod ismerni a pincék varázsát. 

Az Avasi Borangolást is azért szervezzük, azért veszünk részt benne, hogy a néhány ezer látogatóból hátha akadnak jó borivó magyar emberek, akik megvesznek egy-egy pincét és pinceszomszédaink lehetnének.

Ehhez azért a városnak is kellene adnia valamit. Járható utakat, közvilágítást, közbiztonságot, térfigyelő kamerát.

És akkor előbb-utóbb túristák is jönnek majd, nem csak virtuálisan - mert úgy bizony már rengetegen jártak az Avas pincesorain: (44-ből csak az első 17 ország ):


 ELNYELTE A FÖLD
......

Talán utoljára láthatjuk a Mélyvölgy- Győri sor tavaly rendbe tett, szőlőfürtökkel festett borházát:


Történt ugyanis hogy a Győri sor 254 előtti útszakasz a hét elején eltűnt, helyén egy 8 méter mély lyuk tátong-  az út betondarabjaival, korláttal, fákkal, bokrokkal a mélyben.

De mindez nem elég! Hatalmas üreg tátong a megmaradt betonút alatt, nem érdemes kimerészkedni a széléig. Az ottlakók szerint naponta hallható és érezhető  újabb és újabb dübörgések, több tonnányi földdarabok újabb beszakadásai.
És a mélység halad a házak alá és az út alá is.  Valami igen nagy méretű pince szakadhatott be.
Ami figyelemre méltó, hogy a föld darabok repedései és a már szabadon álló részek tele vannak a környező fák és bokrok  6-8 méter mélyre leérő gyökereivel.
Valószínűleg  nem véletlen a beszakadás, a vastagodó gyökerek feszítik a repedéseket, a talaj pedig a száraz idő miatt tovább reped, és a növekvő repedések nem tartanak tovább. 
Át kellene gondolni - a természetvédők ellenében -  az összes pincesori fa azonnali kivágását!
Régen az Avas oldala rét volt, itt-ott cserjékkel, de nem fákkal!


A régi képeken sincs fa az Avason!

2014. április4: Elindult a helyreállítás. Sajnos az alatta lévő Csabai sor két borháza is áldozatul esett, valószínüleg támfalépítés lesz.

Április 8:  Újabb két pince-borház esett áldozatul lent, a Csabai soron. Ezek fölött is megindult a támfal és állítólag a pince is beomlott.  Fent még állnak a házak a szakadék peremén, de meddig?

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete