LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

Avasi Gyöngyöző,  Bor és gasztronómia

 

Avasi Gyöngyöző

Gyöngyözőbor, pezsgő & Jazz

2014. augusztus 28-30.

(csütörtök - szombat)

16.00 - 23.00

Gyöngyözőbor, habzóbor, pezsgő

Nyári meleg napokon a két sláger alkoholos ital a sör és fröccs mellett egyre nagyobb teret hódít a gyöngyöző- és habzóbor. A laikus fogyasztó minden szénsavas bort pezsgőnek titulál, pedig alapvető különbség van köztük. Az erjedés folyamán a szőlő cukortartalma átalakul alkohollá és szén-dioxiddá és ha az utóbbit nem engedjük elillanni készen is van a pezsgő. A pezsgő az ünnepek elmaradhatatlan kelléke, de egy nyáresti kikapcsolódásnak is kiváló társa. A gyöngyözőbor buboréktartalma lehet természetes és mesterséges eredetű is, a habzóbort viszont szén-dioxiddal dúsítják. Manapság egyre több magyar pincészet készíti ezeket a kiváló italokat, melyekkel elbúcsúztatható a nyár - augusztus utolsó hétvégéjén - az avasi pincesoron.

 


Bor és gasztronómia II.

Mátrai, bükki borok, Miskolc kolbász és Kisgömböc sajtok.
A  Miskolciak az Avasért Alapítvány soron következő gasztronómiai eseményének középpontjában a Mátrai Borvidék lesz.

Augusztus 8-án Losonci Bálint, Szecskő Tamás és Karner Gábor borai mellett az Agria Sajtműhely vendégeskedik a Papszer utca 2. szám alatt 18:00-tól.

Most sem maradnak el a bükki borok és a Miskolc kolbász sem! Ez alkalommal az alapítvány két játékot is indít a bor és gasztronómia kedvelői számára értékes nyereményekért.
Már elég egy lájk a Miskolciak az Avasért Alapítvány facebook oldalán és ha szerencséd van máris tied lehet az 1000 forint  értékű kóstolójegyek egyike.
Ha pedig szeretnél egy a kiállítók boraiból és sajtjaiból összeállított csomag szerencsés tulajdonosa lenni nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni a kérdésekre.
Lájkolj, kóstolj, érezd jól magad!
 


Pohár letéti díj 1000.- Ft, a végén vissza kapod.
A múltkori rendezvény IDE KATTINTVA  olvasható fotókkal és a MiskolcTV hírével.

Sándor Zsolt

borász, borszakértő
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete