LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Október 6. Koszorúzás,  -  október 19: Utánam srácok az avasi kilátóba,  -  Október 23 emlékére,  -  Október 27: Nagy Székely MenetelésAz Avasi templom harangjátéka itt meghallgatható: {zaudioplayer http://avasiborut.brskft.hu/avasiborut/images/zene/avasiharang.mp3}Aktuális:
Nagy Székely Menetelés:


Olvasáshoz kattints rá!1956. Október 23. emlékére

 UTÁNAM SRÁCOK !

( az AVASI KILÁTÓBA és az AVAS PINCÉIBE )


Felfedezés, játék, ünnep és tánc

2013. október 19. szombat 14.00 órától éjfélig

Délutáni kirándulással és borkóstolással a Kisavason, zenés és játékos ünnepséggel az 50 éves Avasi Kilátónál, este pedig az Egy Kiss Erzsi koncertjével folytatódik október 19-én az Utánam, srácok! program.

„A régi Avas Szálló épülete után, a projektünk második állomásának helyszínéül Miskolc egyik legemblematikusabb épületét és annak természeti és épített környezetét: az Avasi kilátót és a Kisavasi pincesorokat választottuk.  Programunk célja, hogy a városlakókkal együtt, megpróbáljunk újra életet lehelni a Kisavas macskaköves utcáiba, pincéibe, és hogy újra méltó módon használhassuk a város egyik szimbólumát, az Avasi kilátót.

Várunk mindenkit október 19-én 14.00 órakor az Avasi Kilátónál!

A programról:


Az AVASI BORÚT  EGYESÜLET várja mindazon pincegazdák jelentkezését akik a fenti programhoz csatlakoznának,  és ha az alkalom úgy hozza, pincéjüket az Avasról szóló előadók, szervezők, és érdeklődők számára megmutatnák.

Jelentkezés: Báthory Csongornál, erre az e-mail címre:      Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A pincenyitó gazdákat ( pincesor, házszám - itt fogjuk felsorolni! )

A pincenyitó gazdák 14:00-kor találkoznak a szervezőkkel a KILÁTÓNÁL

Innen kezdve a szervezők döntése, hogy melyik irányba sétálnak majd le a kilátóból az Avasi pincesorokra.  Becslésünk szerint - a rövid időtartam miatt - egy túraútvonalba valószínűleg 2-3 pincénél több nem fog bele férni.

 

Látogatható pincék lesznek (ha a túra arra felé indul) :

 PINCESOR:                   HÁZSZÁM :                      PINCEGAZDA:         

Nagy-Avas Felső sor            399                             Báthory Csongor

Nagy-Avas Felső sor            400                             Zsoldos Gyula

Kisavas Zsolcai sor              176                              BRS  pince

Nagy-Avas Alsó sor             735                              Margit pince (Nagy Béla)

Az  50 éves kilátóról >  ide kattintva is olvashatsz!Október 14.-i hír  ( 1855, Vasárnapi Újság)

Októberi színek az Avason


Október 6.  Az ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZVE

Koszorúzunk az Avasi református temetőben - a korábbi évek hagyományainak megfelelően.

Első sorban azokat a pincetulajdonosokat várjuk akik tagjai a Miskolczi Pincék asztaltársaságának is, de a többiekre is számítunk!

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete