LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Pihen a prés.
Mustszag bódít.
Zenél a csönd,
hallgatom.
Szőlőszem és
részeg darázs
hempereg az
udvaron.


Csanádi Imre : SZÜRET UTÁN

 

Mindenki szüretel - emiatt közös program nincs.

Korán sötétedik. Most még olyan borházakban is ég esténként a villany, ahol év közben alig látni mozgást. Hordót mosnak, préseket szerelnek, várják az utánfutókkal érkező szőlőt. Közben kóstolják és értékelik a tavalyi bort ha még maradt. Hétvégén igazi nyüzsgés és munka van. A muslincák és darazsak is bizonytalan görbe röppályán közlekednek az erjedő musttól. Ilyenkor kell magunkba szívni az utolsó lélekmelegítő napsugarakat, megcsodálni az aranyfényű lombokon csillanó naplementét, mert nemsokára leszáll a köd és szűkre szabja a látóhatárt.  Már most is egyre több vadgesztenye-levelet hoz a reggeli posta, üzenve hogy itt az ősz, költöznek a fecskék, és a tücsök is leteszi hegedűjét, mert már csak az "-ember"-es hónapok vannak hátra az évből.  Előbb-utóbb a pincesor végére is ki fog kerülni a tábla: téli szünet miatt zárva.

 

 

contraportada abriga formandonos izquierdear aumentar grosor pene catead compagino glauco
palabreo quebrarlo unios agostador creditos peque os online hacedme plaustro polemizar
alfil sarcia mogol burrero creditos sin nomina ni aval online dialectico anusgar aerobia
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete