LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Pihen a prés.
Mustszag bódít.
Zenél a csönd,
hallgatom.
Szőlőszem és
részeg darázs
hempereg az
udvaron.


Csanádi Imre : SZÜRET UTÁN

 

Mindenki szüretel - emiatt közös program nincs.

Korán sötétedik. Most még olyan borházakban is ég esténként a villany, ahol év közben alig látni mozgást. Hordót mosnak, préseket szerelnek, várják az utánfutókkal érkező szőlőt. Közben kóstolják és értékelik a tavalyi bort ha még maradt. Hétvégén igazi nyüzsgés és munka van. A muslincák és darazsak is bizonytalan görbe röppályán közlekednek az erjedő musttól. Ilyenkor kell magunkba szívni az utolsó lélekmelegítő napsugarakat, megcsodálni az aranyfényű lombokon csillanó naplementét, mert nemsokára leszáll a köd és szűkre szabja a látóhatárt.  Már most is egyre több vadgesztenye-levelet hoz a reggeli posta, üzenve hogy itt az ősz, költöznek a fecskék, és a tücsök is leteszi hegedűjét, mert már csak az "-ember"-es hónapok vannak hátra az évből.  Előbb-utóbb a pincesor végére is ki fog kerülni a tábla: téli szünet miatt zárva.

 

 

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete