LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Avasi ínyencségek a Nagyavason, (bor- és főzőverseny), VIDEÓVAL ! Egyetemisták az Avason, Tanulmányút Egerben és Egerszalókon.


Találtuk! Köszönjük!

c

A beszámoló megnézéséhez

kattints a képre

(vagy keresd meg a

"hírek archívumában")


VI. PINCZEI  ÍNYENCSÉGEK  A NAGY-AVASON !

2013. augusztus 31. szombat.

 

M E G H Í V Ó


Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !

Szeretettel meghívunk az Avasi Borút Egyesület által 2013. augusztus 31. napján megrendezésre kerülő

 

VI. Pinczei Inyencségek a Nagy-Avason

Bor- és főzőversenyre.

 

Bízunk abban, hogy nem csak a pincetulajdonosok, hanem barátaink, meghívottaink körében is a bor szeretete diadalmaskodik, és a hőhullámban az árnyas Nagy-Avast, az enyhet adó borpincéket, a pincehideg borokat választják.

Programunk szokásosan szerény, de annál inkább lelket és persze gyomrot melengető :

 

9:00 – 10.50-ig Az AVASI PINCÉK BORAINAK VERSENYÉRE nevezni kívánt nemes itókák leadása a Réthy pincében

              ( Felső sor 396.sz.) Nevezési díj 300Ft/bor.

               Minden AVASI pince borát várjuk a versenyre, függetlenül attól hogy a pincegazda tagja-e vagy sem az Avasi Borút Egyesületnek!)

 

11.00 Rövid megnyitó ünnepség a Báthory pincében ( Felső sor 398. )

 

11:10: Az AVASI PINCÉK BORAINAK VERSENYE.

A délelőtt folyamán zajlik az ínyencségek elkészítése, kinek-kinek saját pincéje hűvösében, valamint a borok megmérettetése a Réthy pincében.

 

13.00 Az ínyencségek mesterszakácsi kóstolásának és elbírálásának kezdete. A zsűri a Bacchus pincétől (Felső sor ) indul, az utolsó állomás az Alsó sor lesz.

18.00 Eredményhirdetés a Sityu pincénél ( Alsó sor 720.) , amely a díjak átadását követően azonnal élőzenés utcabállá ( Vén tinédzser partivá, Borbarátok bokázós bulijává, stb. ) alakul.

 

Ebben az évben Egyesületünk vendégül látja a Miskolczi Pinczék Asztaltársaságának tagjait, akiket szeretettel várunk valamennyi nyitott pincénknél egy kis nézelődésre, barátkozásra, harapni – kortyolni valóra, és az esti zenés-táncos összeborulásra is.

A megnyitó előtti kedvcsináló poharazgatás alkalmával valamint az utcabál forgatagában – mivel az esti vendéglátóknak csak pincéjük van, de boruk még nincs - szívesen megkóstoljuk a jelen lévők borait, és – bár verseny ezúttal sem lesz – pálinkáit is.

 

Reméljük, hogy legalább olyan jól sikerül rendezvényünk, mint a legutóbbi. Ehhez kívánunk jó étkeket, jó pálinkákat és borokat, jó kedvet, és mivel esőnap nincs, szép, késő nyári időt, kánikula nélkül !

 

Az Avasi Borút Egyesület vezetősége

 


 

Tudnivalók

 

  • A benevezett borokon kérjük feltüntetni a szokásos információkat ( a bor neve, évjárata, a bortermelő neve ).

 

  • Minden pince és/vagy termelő annyi borral nevez, amennyivel szeretne. A nevezés a pince, a pincetulajdonos, vagy a termelő nevén futhat. A kiskorúakat tisztelettel kérjük mellőzni, tekintettel arra, hogy alkoholtartalmú italok vetélkedéséről van szó.

 

  • Minden pince annyi étellel nevez, amennyivel szeretne, ezek azonban kizárólag a verseny napján, a helyszínen elkészített étkek lehetnek.

 

  • A borokat és az étkeket Arany, Ezüst, Bonz oklevéllel minősítjük és díjazzuk.

 

  • Az Egyesület Vándorserlegének odaítélése az egyes versenyzők legjobb borának és legjobb ételének ( 1 bor + 1 étel ) összesített pontszáma alapján történik. Holtverseny esetén az érintettek a helyszínen megverekedhetnek egymással. Győztes hiányában a két zsűri verekszik egymással. Ha így sem dől el a verseny, majd kitaláljuk, mi legyen a serleg sorsa. Esetleg kettévágjuk, vagy megkapja a második helyezett. Vagy talán a házigazdák ( bár nekik nincs boruk ). Aki tehát szeretné hazavinni a következő évre a serleget, figyeljen arra, hogy borral és étellel is nevezzen.

 

  • A folyamatos jó hangulat fenntartása, és a borbaráti táncház beindulása érdekében kérünk mindenkit, hogy az eredményhirdetésre úgy érkezzen, hogy a saját pincéjébe lehetőleg ne kelljen visszamennie. Innivalót hozzatok !

Jó szórakozást kívánunk !JELENTKEZÉSEK:

- Borversenyre a bírálókat és magát a borversenyt Mészáros András szervezi. Jelentkezni lehet nála az alábbi e-mail-címen:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Addig is, nézd meg a tavalyi főzőverseny képes beszámolóját! - IDE KATTINTVA

Augusztus 12: Egyetemisták az Avason.

A kisavason a BRS pincében, a Nagyavason a Margit pincében. A németek magyarul tanulnak, a magyarok németül. Egy kis "rásegítéssel" könnyebben megy a társalgás. Sajnos nem mindenhol készült fotó.

Az augusztus 10.-i TANULMÁNYÚT fotóit a Miskolczi Pincék Asztaltársasága honlapján láthatod a HÍREK ARCHÍVUMA menüpontban.

 

Biztosan észrevette a tagság, hogy jelentősen megnőtt honlapunk látogatottsága, mióta új menüpontot nyitottunk:  ELADÓ PINCÉK címmel.
Érdemes lenne a közeledben található eladó pincéket lefotózni (lehetőleg a telefonszámot is) és megküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra, hogy mielőbb jó borivó Magyar szomszédod legyen! Megjelentetjük a honlapon! Természetesen akkor is szólj, ha elkelt a pince, hogy levegyük a cikkből, ne zavarják tovább az eladót!

Az utolsó hónap látogatói:

ameras using these sets. Ms word is able to process html page coding inside document and has been put to use to establish live websites. purchase solidworks 2013 This is led to the software of cheap soldiers design has, that happen to be ahead written of lacking spaceships of reminiscent boston celtics
object merely by specifying range and a good direction. Till then, i am unable to recommend the program if you intend to use it along with autocad buy turbocad Activate trial with serial no tckk- and service key effc-b turbocad deluxe is highly effective, complete 2d3d cad software with hundreds of attract
planchen aunar escalfarote motivacion prestamos rapidos 2000 euros arsenico rotacismo herrete